Ayşegül Yaşar

Doktorların, giydiği sembol haline gelen beyaz önlüğün ne amaçla giyildiğini biliyormusunuz?

Beyaz önlük ilk kez Roma Senatosu seçimlerinde adaylar tarafından kullanılmaya başlanmış. Saf ve temiz oluşu simgelediği için giyilen beyaz önlük, 1800'lü yılların sonlarına doğru doktorlar bilim adamı olduklarını göstermek için kullanıldı ve daha sonra sembol haline geldi.

İLK BEYAZ ÖNLÜK TÖRENİ

Umudun ve şifanın rengi olarak da anılan beyaz önlük dünya genelinde her 8 doktordan biri tarafından kullanılıyor.

Meslekten olmayan bir kişinin sağlık mesleğinin bir üyesine “dönüşümünü” sembolize eden beyaz önlük töreni (White Coat Ceremony) ilk kez Amerika Chicago Üniversitesi Pritzker Tıp Fakültesi'nde 1989 yılında yapıldı.

Beyaz önlük, saf ve temizlik dışında anlam olarak da soğukkanlılığı, masumiyeti, asaleti ve devamlılığı içerir. Bu da insanlara güven ve huzur verir. 

Doktorlarla başlayan beyaz önlük, hemşire, diğer sağlıkçıların yanında öüğretmenler tarafından kullanılıyor.

İŞ KIYAFETLERİNDEKİ RENKLER

İş kıyafetlerinde renk seçimi, marka kimliği ve zevk tercihlerinin farklı kullanım alanları ve sonuçlar ortaya çıkardığına değinen uzmanlar, renk tercihlerinin profesyonel olarak mesleki bir unsuru temsil etmesi ve belli bir statü belirlemeye de etken olduğunu söyledi.

Özellikle sağlık sektörü insan sağlığı için renk konusunda çok daha seçici bir sektörü temsil ettiğini de kaydeden uzmanlar, ''Özellikle doktor önlükleri beyaz temiz ve kendine özgü görüntüsü ile birlikte önemli bir standardı oluşturmaktadır. Evde, hastanede ya da okullarda standart olarak temizliği hijyeni ve başarıyı simgeleyen beyaz iş önlükleri gelenekselmiş bir üniformadır'' dedi.

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi


 

Kaynak: Ayşegül Yaşar