Özgür Ayaydın/özel haber

Diyarbakır’da futbola olan ilgi her geçen gün artarken, kentteki futbol akademisi sayısı da bu orantıda çoğalıyor. Son yıllarda bir çok yerli ve yabancı klüp Diyarbakır’da futbol okulu açtı. Sadece Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş değil, dünya devleri Paris Saint Germain, İnter, Juventus gibi klüpler de Diyarbakır futbol piyasasında yerin aldı.

Şu anda sayıları onun üzerinde olan futbol okullarına farklı yaş gruplarından iki bine yakın sporcu devam ediyor.

İki yıl önce açılan Paris Saint Germain Spor Akademisi de bu okullardan biri. Akademinin teknik sorumluluğunu profesyonel liglerde uzun yıllar futbol oynayan Serdar Adıyaman yapıyor.

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Adıyaman, Diyarbakır’da 15-16 futbol okulu bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Dört büyük kulübün yanı sıra aynı zamanda İnter, Juventus ve PSG Diyarbakır Akademi olarak da biz faaliyet göstermekteyiz. Ortalama yüzer sporcudan hesapladığımızda şu anda 1500-2000 bin çocuk futbol okullarında ve akademilerde faaliyet göstermekte. Biz akademimizi 2 yıl önce açtık. Türkiye’nin en önemli futbol akademisi olarak, dünyanın en gelişmiş altyapı sistemi olarak kabul edilen Paris Saint Germain olarak biz Diyarbakır’da şu anda 80’nin üzerinde öğrenciyle, sporcuyla birlikte faaliyet gösteriyoruz. Amacımız Türkiye ve Dünya futboluna yıldızlar kazandırmak. İki yıl önce başladığımız bu süreçte 10 tane çocuğumuzu çeşitli kulüplere, profesyonel kulüplere gönderdik. Bir kız çocuğumuz da profesyonel süper lige transfer oldu. Biz sadece bir futbol okulu olarak faaliyet göstermiyoruz. Aynı zamanda akademi olduğumuz için futbol gelişiminin yanında kişisel gelişimede çok önem veriyoruz. Bunun için de bizim futbol antremanları dışında İngilizce derslerimiz var, Pedagogumuz var; çocukların öfke kontrolü, saha içi ve saha dışı davranışları ile ilgili görüşmeler yapıyor. Sporcularımızın sağlığını ve beslenmelerini takip edebilmek için de Diyetisyenimiz hizmet vermektedir.”

“Eskiden çocuklarını göndermeyenler, şimdi elleriyle getiriyor.”

Geçmiş yıllarda ailelerin çocuklarını futbola göndermek istemediklerini anlatan Serdar Adıyaman, son dönemde kendi elleriyle futbol okuluna getirdiklerini belirtti. Adıyaman, “Futbol büyük bir sektör ve çok kazançlı bir sektör. Aynı zamanda çok da popüler bir spor. Dünyanın her yerinde en çok izlenen spor durumunda. Ailelerde çocuklarının hem sosyalleşmesi hem belki de bir umutla, bir yeteneği vardır; Dünya futbolunda, Türkiye futbolunda bir yer edinebilir umuduyla, biz hiç gitmeden çocuklarının ellerinden tutup, futbol akademilerine, okullarına getiriyorlar. Bu çok değerli, çok güzel. Ben kendimden örnek verebilirim. 1993 yılında futbola başladığımda ailemden gizli, haberleri olmadan antremanlara gidiyordum ve futbol oynamaya çalışıyordum. O şartlarda çok büyük gelişim göstererek profesyonel takımlara transfer oldum. Çok zorluklar vardı. Ailelerin çoğu müsade etmiyordu. Ama bugün futbolun geldiği noktaya baktığımızda  bizim gidip aileleri ikna etmemiz gerek kalmıyor, onlar çocukları bize getiriyor. Biz burada 80-90 tane sporcuyla çalışıyoruz. Bunların hepsinin futbolcu olmak ihtimali yok. Ama ailelerin bir umudu var, biz de ailelere çocuklarının gelişimini, yeteneklerini ay ay  bir rapor şeklinde sunuyoruz ve bu gelişimi takip ediyoruz.”dedi.

Bir çok aile, çocuklarının yeteneklerini keşfetmek, onları futbola kazandırmak amacıyla futbol okullarının yolunu tutuyor. Gençler de hem hayallerini gerçekleştirmek hem de gelecekte iyi bir takımda forma giymek için mücadele ediyorlar. Hepsinin tek isteği, iyi bir futbolcu olmak ve bu sektörden para kazanmak.

Editör: Özgür Ayaydın