Yaklaşık 2 bin yıldır uygulanan kandaki ağır metal ve toksinleri attığı söylenen hacamat, Osmanlı döneminde berbeler tarafından yapılıyordu.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de son yıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde.. alternatif tedavi yöntemleri kullanılmaya başlandı. Giderek artan alternatif tedavi yöntemleri, bilimsel olarak birçok bakımdan test edilmiş ve kanıta dayalı olarak kabul edilse de hala bazı tereddütleri içeriyor.

Alternatif tedavi yöntemlerinden biri de hacamat. Hacamatın tarihi 2 bin yılına kadar gidiyor. Hacamat 2000 yıl önce Moğollar döneminde tıbbi alanda kullanılmaya başlanmış. Hacamat Osmanlı İmparatorluğu döneminde berberler tarafından insanlara uygulanıyprdu. Tarihte diş çektikleri bilinen berberler, uyguladıkları hacamatla da insanlara şifa vermeye çalışıyordu.

HACAMATIN FAYDALARI

Hacamat tedavisi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Vücuda direnç kazandırır. Kanda birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar. Ödemleri çözer, kan üretimi ile görevli organları uyarır. Oksijeni arttırır.

HACAMATIN TARİHİ

hacam1211

Hacamat ilk olarak eski Mısır'da kullanılmıştır. M.Ö 2000 yıllarında kalan belgelerden, hacamatın o tarihlerde Mısır'da yaygın bir tedavi usulü olduğu anlaşılmaktadır. 

Hacamat daha sonra Moğol imparatorluğu tıbbında kullanilmış olan hacamat sistemli olarak Osmanlı İmparatorluğunun donemindede berberler tarafından insanlara uygulanmıştır.

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Hacamat, hastalıklardan korunmak amaciyla yapılan uygulamalarda öncelikle vücudun ana çöplük merkezi olan sırt bölgesinin temizlenmesi gerektiği ve sonrasında devam eden seansları ve kişinin hastalıklarına hekimin belirleyeceği baş bölgesi ve vücudun diğer kısımlarında hacamat uygulanır.

HACAMAT KİMLERE YAPILMAZ

Hacamat kan tutan kisilere, kalp pili takılı hastalara, panik atak gecirenlere,  düşük tansiyon hastalarına, kemoterapi görenlere, hamilelere, organ nakli olanlara, 12 aydan küçük çocuklara, kanın pıhtılaşma zamanı düşük olan kişilere, bazı durumlar hariç 60 yaş üzerinde olan kişilere hacamat tedavisinin uygulanması önerilmemektedir.

HACAMAT NEDEN YASAK

hacamat11

Osmanlı döneminde bazı berberler tarafından uygulanan hacamat, günümüz Türkiyesinde ehil olmayan kişiler tarafından, sağlıksız ortamlarda yapıldığı için Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.

HACAMATIN KELİME ANLAMI

Nişanyan Sözlük'te hacamat kelimesinin kökeni, nereden geldiği şöyle anlatılıyor:

Arapça ḥcm kökünden gelen ḥicāma(t) ''kadeh çekme, tıbbi amaçla vantuz uygulama'' sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḥacama ''meme emdi, cildini emerek tümsek hale getirdi'' fiilinin fiˁāla(t) vezninde mastarıdır.

Editör: EYYUP KAÇAR