Diyarbakır'ın eski Numune Hastanesi çevresinin 137 yıl önce Millet Bahçesi yapıldığını biliyor musunuz?

AK Parti'nin 24 Haziran 2018’deki seçim beyannamesinde önemli projeleri arasında yer alan ''Millet Bahçesi'' ile Diyarbakır 1 asrı aşkın önce tanıştı. 

Diyarbakır'da yapımı 1884 yılında tamamlanan ve 25 yataklı Gureba (kimsesizler) Hastanesi olarak açılan bina Numune Hastanesi'ne, DGM (Devlet Güvenlik Mahkemesi) ve son olarak yine hastaneye dönüştürüldü.

Günümüzde Diş Hastanesi olarak hizmet veren binanın çevresinde 1886 yılında Belediye Başkanı Pirinççizade Arif Efendi'nin talimatıyla bahçe olarak düzenlendiği belirtildi.

Ziya Gökalp'in dayısı olan Belediye Başkanı Pirinççizade Arif Efendi'nin talimatıyla ağaç ve çiçeklerle donatılarak tamamlanan yere ''Millet Bahçesi'' adı verildi. 

Diyarbakır Hafızası'nda yer alan Kenan Özhal'ın anlatımlarına göre, Gureba Hastanesi'nin hizmete girdiği 1884 yılından önce binanın olduğu yerde Behram Paşa ya da Recep Paşa olarak anılan yıkık bir köşk olduğu bildirildi.

DİYARBAKIR NUMUNE HASTANESİ

Millet Bahçesi'nde özellikle pazar günleri, Müslüman ve gayri Müslüm'lerden oluşan, yaşlı, genç, her kesimden kişinin geldiği belirtilirken, bahçenin hemen altında   soğuk su kaynağı olan Piranlı Bahçesi'nin de yer aldığı, burada kebap pişirilip çalgılar eşliğinde insanların eğlendiği ifade ediliyor.

Burada yer alan Eğrikaya veya Kayalı Bahçe'nin de yer aldığı ve kadınların burada ''çiti yok'' adını verdikleri eğlenceler düzenledikleri kaydediliyor.

NUMUNE HASTANESİ ARKADAN ÇEKİM

Günümüzde bölgenin tamamında sağlıkla ilgili hastane ve diğer birimler yer alıyor.

MİLLET BAHÇESİ1

MİLLET BAHÇESİ

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

Tarihi Fotoğraflar: Ontoloji diyarbakır

Editör: EYYUP KAÇAR