Kolesterol, vücut için gerekli bir maddedir ancak fazlası zararlıdır. Kötü kolesterol olarak bilinen LDL, damarlarda birikerek kalp sağlığını tehdit eder. Kolesterol seviyelerini düşürmek için sağlıklı beslenme ve egzersiz yapmak şarttır. Ayrıca bazı besinler de kolesterolü dengelemeye yardımcı olabilir. İşte kolesterolü 1 haftada düşürmeye yardımcı olan mucizevi besinler…

YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi, yüksek lif içeriği ile sindirim sisteminin sağlığını destekler. Kahvaltıda yulaf tüketildiğinde veya ekmek tercihini yulaf ekmeğinden yana kullanıldığında kolesterol seviyelerinin dengelendiği görülmüştür.

BADEM

Badem, tekli doymamış yağlar ve lif bakımından zengin bir atıştırmalıktır. İçerdikleri sağlıklı yağlar kolesterol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Günde bir avuç badem tüketmek hem sağlıklı kilonun korunmasını sağlar hem de kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.

SOMON

Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitleri anti-enflamatuvar etkilere sahip olabilir ve kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.

Astım, KOAH ve solunum yolu hastaları toz taşınımına dikkat! Astım, KOAH ve solunum yolu hastaları toz taşınımına dikkat!

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı, tekli doymamış yağlar içerir ve kalp sağlığına olumlu etkileri olabilir. Yemeklerde zeytinyağı kullanmak, doymuş yağları sınırlamaya yardımcı olur.

BAKLAGİLLER

Mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller yüksek lif içeriği ile bilinir. Bu lifler sindirim sistemini destekler ve kolesterolün vücut tarafından emilimini azaltmaya yardımcı olabilir.

ELMA

Yüksek lif içeriği ve antioksidanlar sayesinde, elma kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda açlık krizlerini de önleyen elma, diyet yapanlar için vazgeçilmez bir besindir.

ÜZÜM

Özellikle kırmızı üzüm kabuklarındaki resveratrol adlı bileşik, kolesterol düzeylerini olumlu yönde etkiler. Üzüm aynı zamanda kansere karşı da koruyuculuk sağlar.

AVOKADO

Sağlıklı yağlar ve lif içeriği sayesinde avokado tüketimi, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Onlarca faydası olan avokado, damar tıkanıklığı sorununa karşı birebir fayda sağlar.

YABAN MERSİNİ

Yüksek antioksidan içeriğiyle bilinen yaban mersini, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Yaban mersini, besin değerleri sayesinde kanser dahil birçok hastalığa şifa olur.

NAR

Nar meyvesi, antioksidanlar açısından zengin olup kolesterolü düşürebileceği düşünülen bir diğer meyvedir. Yüksek miktarda c vitamini içeren nar, kan şekerini düşürücü etki de gösterir.

Bu besinleri düzenli olarak tüketerek kolesterol seviyelerinizi kontrol altına alabilirsiniz. Ancak unutmayın, sağlıklı beslenmenin yanında egzersiz yapmak, stresi azaltmak ve sigaradan uzak durmak da kolesterolü dengelemek için önemlidir.

Editör: Ayşegül Yaşar