D vitamini, vücudumuzun kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri emmesine ve kemik, diş ve kas sağlığını korumasına yardımcı oluyor. Ayrıca, D vitamini, bağışıklık sistemini destekliyor ve enfeksiyonlara karşı koruyor. D vitamini eksikliği, kemik erimesi, diş çürümesi, kas güçsüzlüğü, depresyon, yorgunluk, saç dökülmesi, cilt problemleri gibi pek çok sağlık sorununa neden olabiliyor. D vitaminini doğal yollarla almanın en iyi yolu, güneş ışığından faydalanmak. Ancak kış aylarında güneş ışığı yetersiz kalıyor. Bu durumda, sofranızdan eksik etmemeniz gereken bazı besinler var. İşte, D vitamini değerlerinizi yükselten ve bağışıklığınızı güçlendiren besinler.

BALIK

Balık, D vitamini açısından en zengin besinlerden biri. Özellikle somon, ton balığı, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar, D vitamininin yanı sıra omega-3 yağ asitleri, protein, iyot, selenyum gibi pek çok faydalı bileşen içeriyor. Balık tüketimi, kemik, diş ve kas sağlığını koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kalp ve damar sağlığını destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, depresyon riskini azaltıyor. Haftada en az iki kez balık tüketmeye özen gösterin.

YUMURTA

Yumurta, D vitamini içeren başka bir besin. Yumurtanın sarısında, D vitamininin yanı sıra A, E, K vitaminleri, kolin, demir, çinko, fosfor gibi pek çok besin öğesi bulunuyor. Yumurta tüketimi, kemik, diş ve kas sağlığını koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığını destekliyor, beyin fonksiyonlarını iyileştiriyor, tokluk hissi veriyor. Günde bir adet yumurta tüketebilirsiniz.

Uyku apnesi olan sürücüler dikkat! Uyku apnesi olan sürücüler dikkat!

MANTAR

Mantar, D vitamini içeren bitkisel bir besin. Mantar, güneş ışığına maruz kaldığında, D vitamini üretiyor. Mantar tüketimi, D vitamininin yanı sıra B vitaminleri, lif, protein, bakır, potasyum, selenyum gibi pek çok besin öğesi sağlıyor. Mantar tüketimi, kemik, diş ve kas sağlığını koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirim sistemini düzenliyor, kan şekerini dengeleyici etki gösteriyor. Haftada birkaç kez mantar tüketmeye çalışın.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Süt ve süt ürünleri, D vitamini içeren başka bir besin grubu. Süt, yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünleri, D vitamininin yanı sıra kalsiyum, protein, fosfor, magnezyum, potasyum, B12 vitamini gibi pek çok besin öğesi içeriyor. Süt ve süt ürünleri tüketimi, kemik, diş ve kas sağlığını koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, sindirim sistemini destekliyor, kan basıncını düşürüyor, kas kütlesini artırıyor. Günde iki-üç porsiyon süt ve süt ürünü tüketmeye özen gösterin.

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ

D vitamini, besinlerden yeterli miktarda alınamadığında veya güneş ışığından yeterince faydalanılamadığında, doktorunuzun önerisiyle D vitamini takviyesi kullanabilirsiniz. D vitamini takviyesi, D vitamini eksikliğini gidermeye ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Ancak, D vitamini takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Çünkü, D vitamini fazlalığı da sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Editör: Ayşegül Yaşar