81 ilaç geri ödeme listesine alındı 81 ilaç geri ödeme listesine alındı

İngiltere'de cilt ve akciğer kanserleri için yeni umut olan mRNA kanser aşısı denemelerine başlandı.

Livesience.com'da yer alan habere göre, Birleşik Krallık'ta, Surrey'den 81 yaşındaki bir adam, melanom gibi katı tümör kanserlerini hedefleyen yeni bir "aşı" denemesinin ilk hastası oldu. 

Imperial College Healthcare NHS Trust tarafından yürütülen küresel denemede test edilen mRNA-4359 adlı aşı, genetik bir molekül olan mRNA kullanarak bağışıklık sistemini kanserle savaşmaya yönlendiriyor.

Bu yeni terapötik kanser aşısı, Pfizer-BioNTech ve Moderna'nın COVID-19 aşılarına benzer bir şekilde çalışan mRNA içeriyor. Ancak, bu aşı, belirli kanser türlerinde yaygın olarak bulunan proteinleri hücrelere üretmeleri için talimat vererek, bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Bu proteinler daha sonra vücudun bağışıklık sistemine sunularak, kanser hücrelerine karşı güçlü bir savunma mekanizması oluşturuluyor.

mRNA-4359'nın, özellikle bir tür kanserle mücadele için "hazır" bir aşı olarak tasarlandığı kaydedilerek, aşının belirli tümör türlerinde yaygın olarak bulunan proteinlere odaklanmayı sağladığı kaydedildi.

''BİR KAÇ YILA KADAR KULLANIMA HAZIR OLACAK''

Güvenli ve tolere edilebilir olup olmadığını denemek amacıyla mRNA-4359'un  hastalar için test edilmesine başlandığı belirtilerek, mevcut immünoterapi yöntemlerinden biri olan pembrolizumab ile karşılaştırılacak ve tedavinin kanser tümörlerini küçültüp küçültmediğinin incelendiği bildirildi.

Imperial College London Cerrahi ve Kanser Departmanında klinisyen bilim adamı tıbbi onkolog Dr. David Pinato, ''Bu araştırma hala erken aşamada ve hastaların kullanımına sunulması birkaç yıl alabilir'' dedi.

Tedavinin akciğer ve cilt kanseri hastalarının tümörlerini küçültüp küçültmediğine bakılacağını kaydeden Pinato, ''Aşının etkinliği gelecek çalışmalarda daha ayrıntılı olarak araştırılacak. Potansiyel olarak daha az toksik ve kesin tedavilere doğru önemli bir adım'' dedi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR