Diyarbakır'ın Sur İlçesinde 2015 yılında meydana gelen hendek barikat olayları sonrası, yıkılan ilçede yeniden inşaa çalışmaları başladı. 

Sur Kirlilik 5

Olaylar sırasında İlçenin belirli mahallelerindeki bir çok ev yıkıldı, tarihi yapılar ise zarar gördü. Aradan geçen 9 yılda, olayların yaşandığı yerlerde yeni ev ve işyerleri yapılırken, tarihi binalarda restore ediliyor. 

Sur Kirlilik 3

Ancak, Sur'un inşaa çalışmaları sırasında cadde ve sokaklara takılan aydınlatma direkleri, tarihi mekanları gölgelerken, ortaya da bu çirkin görüntülerin çıkmasına neden oldu. Kenti ziyaret eden turistler ve fotoğraf sanatçıları, çekim yaparken en çok da bu bölgelerde zorlanıyor. Dünyada eşi benzeri bulunmayan tarihi surlar ve kenttek tarihi cami ve kiliseleri çekmek isteyen fotoğrafseverler, aydınlatma direklerinden dolayı tarihi eserleri bir bütün olarak çekme şansına sahip olamıyor. 

Sur Kirlilik 4

Yetkililere seslenen fotoğrafseverler, bir yandan kentin tanıtımı için canla başla çalışılırken, bir yandan bu aydınlatma direklerinin ulu orta hem de tarihi mekanları gölgeleyecek şekilde kurulmasının mantıklı olmadığını savundu. 

Sur Kirlilik 7

Aydınlatma direklerinin bir an önce kaldırılarak, farklı bir yöntemin bulunmasını isteyen fotoğrafseverler ve turistler, şöyle dedi:

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

"DİREKLER TARİHİ GÖLGELİYOR"

"Gerek sosyal medyada gerekse farklı platformlarda yayınlamak üzere çektiğimiz bir çok fotoğrafta mutlaka ayndılatma direkleri yer alıyor. Bu hem çektiğimiz eserin görselini bozuyor hem de görüntü kirliliği oluşturuyor. Direkler resmen tarihi gölgeliyor. Yetkililer ve sivil toplum örgütleri bir yandan kentin tanıtımı için farklı ülke ve şehirlerdeki fuarlara gidiyor, turistleri buraya davet ediyor. Diğer yandan buraya gelenlerin şehri görüntüleyip tanıtma çabaları bu direklere takılıyor. Ekim ayında Diyarbakır için çok önemli olan Sur Kültür Yolu Festivali üçüncü kez düzenlenecek. Burada "Foto Maraton" adı altında bir yarışma düzenleniyor. Katılımcılardan kentin farklı yerlerinden farklı kategorilerde en iyi fotoğrafı çekmeleri isteniyor. Bu kadar aydınlatma direğinin olduğu tarihi ilçe de bu nasıl olacak? Yetkililer, bu durumu lütfen hızlıca gözden geçirsinler."

Sur Kirllik

Editör: HABER MERKEZİ