Meral Özdemir

Sinema ve tiyatronun usta oyuncusu Şener Şen, "Zengin Mutfağı" ile bir kez daha Diyarbakır'da tiyatroseverleri selamlayacak.

Diyarbakırlı yönetmen, yazar ve tiyatro kuramcısı Vasıf Öngören'in kaleme aldığı ve  epik tiyatronun Türkiye’deki önemli örneklerinden biri olarak kabul edilen oyun, Türkiye için önemli dönüm noktalarından olan 1970’li yılların başında geçiyor. 1970 yılında Sendikalar Kanunu’nda yapılan bir değişiklik, sendikal hakların kısıtlanmasına sebep olur ve yüz binlerce işçi 15-16 Haziran tarihlerinde  sokaklara çıkarak kitlesel protesto yürüyüşleri gerçekleştirir.
Bu olayın üstünden bir yıl geçmeden, takvimler 1971 yılının 12 Mart’ını gösterirken ordu tarafından darbe yapılır ve Demirel’in Adalet Partisi hükümeti düşürülür.

"Zengin Mutfağı" oyunu bu iki olay arasında bir mutfakta geçer. Oyuna adını veren mutfak, fabrikatör Kerim Bey’in köşkünün mutfağıdır.
Mutfağın emektar aşçısı Lütfü Usta, çalışarak yıllarını verdiği köşke ve patronu Kerim Bey’e laf söyletmeyen biriyken mutfakta tanık olduğu olaylardan sonra kendisi için çok konforlu olan bir alanı yani köşkü terk etmeye karar verir.

40 YIL SONRA AYNI ROLDE YENİDEN SAHNEDE

Oyun, Lütfü Usta’nın eline valizini alıp köşkü terk etme kararını aldığı anda başlar. Perde açıldığında Lütfü Usta, olayları anlatan kişi olarak sahneye çıkar ve “Benim için çok zor bir karar, ama karar verdim. Ama yine de sizlere sormak istedim” diyerek olayları anlatmaya başlar.

Vasıf Öngören’in olayları ustalıkla aktardığı oyun, ilk kez 1977'de İstanbul Şehir Tiyatrolarında sahnelendi. İlk sahnelediği yıldan tam 40 yıl sonra usta sanatçı Şener Şen ,  "Lütfü Usta" karakteriyle bir kez daha seyircisinin karşısına çıktı.

PROVA DEVAM EDERKEN BOMBALI SALDIRI 

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

Öte yandan oyun,  1977'de  İstanbul Şehir Tiyatroları oyuncuları tarafından prova edilirken  oyunculara bir bombalı saldırı gerçekleşti. Saldırı sonucunda Fatih Şehir Tiyatrosu’nun yan  sahnesi havaya uçtu.  2012’de ise  yine Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendiği sırada “faşizm eleştiriliyor” iddiasıyla bir grup seyircinin küfürlü saldırısına uğradı.

Aradan geçen 47 yıla rağmen güncelliğini yitirmeyen ve büyük ilgiyle izlenen oyun, daha önce de Diyarbakırlı seyirciyle buluşmuştu.  Şener Şen ve Doğu Yaşar Akal'ın yönetmen koltuğunu paylaştığı oyun, bir kez daha Diyarbakır'daki seyircisini selamlayacak. 

 Dekor tasarımını Barış Dinçel, kostümlerini Başak Özdoğan ve ışık tasarımını ise Cem Yılmazer'in  hazırladığı, Gizem Ergün, Onay Kaya, Uğur Arda Başkan ve Kutay Sandıkçı'nın da rol aldığı oyun, 4 Mart'ta Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde tiyatroseverlerle buluşacak.
 

Editör: Meral Özdemir