Özgür Ayaydın

Amedspor’dan sonra finalde de bir ilki yaşayabilirler Amedspor’dan sonra finalde de bir ilki yaşayabilirler

Futbol, basketbol ve voleybol başta olmak üzere onlarca spor müsabakasına ev sahipliği yapan Diyarbakır, ilk kez teknolojik spor ile tanışacak.

Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından 10-19 Mayıs 2024 tarihleri arasında Diyarbakır Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde basketbol, hentbol, voleybol, kadın futbol, hado ve halkoyunları müsakalarının yer alacağı  "Ünilig Türkiye Finalleri” yapılacak.

Diyarbakır, Hado Ile

HADO NEDİR VE NASIL OYNANIR

JAPONYA'DA GELİŞTİRİLDİ

2016 yılında Japonya'da geliştirilen HADO 2019 yılında Türkiye’ye getirildi. 2023 yılında ise Gençlik ve Spor Bakanlığı kontrolünde Türkiye E-Spor Federasyonu ve HADO Türkiye arasında yapılan protokol ile federasyon bünyesinde resmi bir spor branşına alındı.

3’ER KİŞİLİK TAKIMLAR OYNUYOR

HADO'nun 6 metre genişliğinde ve 10 metre uzunluğundaki sahada üçer kişiden oluşan takımlar arasında oynanıyor.

Diyarbakır, Hado

YAKAN TOPA BENZİYOR

HADO’nun çocukken oynanan yakan topa çok benzerken oynayanlar, '"Mahallelerde, pikniklerde oynanan yakan top oyununun artırılmış gerçeklik ile kendine özgü bir sahada oynanan versiyonu’’ olarak nitelendiriliyor.

BİLEĞE APARAT TAKILIYOR

Oyuncu, bileklerine takılacak bir bileklik ve kafalarına bir aparat yardımı ile takılan bir telefon sayesinde bu oyunu oynamaya hazır hale gelir. Elindeki bileklik sayesinde top atıp, kalkan açabilen oyuncular gözlerindeki gözlük sayesinde atılan topları ve açılan kalkanları görebilir, atış yaparken nişan alabİliyor.

ÇOCUKLAR DA LİSANS ÇIKARABİLECEK

HADO'nun alt branş olarak Türkiye E-Spor Federasyonuna bağlandı. Böylece 7-25 yaş arasındaki tüm çocuk ve gençlerin lisanslı olarak bu sporu yapmasına imkan sağlanacak.

7 yaşında okuduğu okulda bu spor ile tanışan bir çocuk, üniversiteden mezun olana kadar eğitim öğretim hayatının her kademesinde bu sporu lisanslı bir sporcu olarak yapabilecek.

Editör: Özgür Ayaydın