Özgür Ayaydın

Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Koç, Silvan’ın tarih boyunca Roma, Bizans, Moğollar, Akkoyunlular, Hamdaniler, Mervaniler, Eyyubiler, Selçuklular, Artuklular ve Osmanlıların hakimiyeti altında kaldığını söyledi.

Silvan’da Osmanlı döneminde inşa ettirilen mimari yapıların başında sivil mimari konutların geldiğini aktaran Koç ''Silvan'da günümüze ulaşan geleneksel evlerin tarihsel süreçlerine bakıldığında 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren inşa edildiği anlaşılmaktadır.‘’ dedi.

ASIL ADI HATİP BEY KONAĞI

Silvan’ın geleneksel ev mimarisinin hayatta kalan örneklerinden biri de Hatip Bey Konağı olduğunu aktaran Koç, konağın 1. katında yer alan sofa bölümündeki duvarda üç satırlık sülüs hatlı Osmanlıca yazılı bir Kitabe yer aldığını anımsattı.

Whatsapp Image 2024 01 24 At 14.35.35

KONAK 120 YIL ÖNCE İNŞA EDİLDİ

Müdür Koç, 1902-1903 yıllarında inşa edilen ve Hazro Beyi Hatip Bey'in konağın 16 Nisan 1916 tarihinde 16.Kolordu Komutanı olarak görev yapan Mustafa Kemal Atatürk'ün Silvan’a geldiğinde ikamet etmesi için tahsis edildiğini söyledi.

ATATÜRK 8 AY KONAKTA KALDI

Dünya Savaşı sırasında Doğu cephesine görevlendirilen 16.kolordu komutanı Mustafa Kemal Atatürk yaklaşık 8 ay (16 Nisan-16 Aralık 1916 ) Silvan’da kaldığı konağın 1980 yılında Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldını kaydeden Koç, şunları aktardı:

'1992 yılında ise Atatürk evi olarak tescillenerek koruma altına alınmış olup restore edilmiştir. Atatürk'ün kişisel eşyaları ve çeşitli dönemleri anlatan yöresel objeler sergilenmekte olan evde 30 yılın sonunda yapısal sorunların baş göstermesi nedeniyle onarım ihtiyacı ortaya çıkmıştır. 25 Aralık 2018 tarihinde onarım tamamlanana kadar ziyarete kapatılması kararı alındı. Diyarbakır Silvan Atatürk Evi Restorasyonu İşi ihalesi 24 Eylül 2021 tarihinde yapılarak, binanın boşaltılmasından sonra 22 Ekim 2021 de işe başlandı.’'

Whatsapp Image 2024 01 24 At 14.35.36

Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı Şimşeklerin dansı tarihi aydınlattı

GEÇEN HAFTA TAMAMLANDI

Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonunda 17 Ocak 2024 tarihinde geçici kabulü yapılarak restorasyonun tamamlandığını vurgulayan Koç, müzenin Kurtuluş Savaşı Milli Mücadele Dönemi sürecinin kronolojik olarak belgesel ve bilgi panolarıyla anlatıldığı, Silvan'ın kültürel ve etnoğrafik zenginliklerinin ifade edildiği bir konseptle teşhir ve tanzimin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Editör: Özgür Ayaydın