Ayşegül Yaşar / Özel Haber

Diyarbakır Dicle Nehri'nin bir bölümünde yer alan ''Acem Gölü''ne bu adın nereden verildiğini hiç merak ettiniz mi?

Diyarbakır'daki Dicle Nehri'nin yüzyıllardır aktığı On Gözlü Köprü'nün üst tarafındaki bölge ''Acem Gölü'' olarak adlandrılır. Peki buranın neden Acem Gölü olarak adlandırıldığını biliyormuısunuz?

Diyarbakır Merkezi olan tarihi Suriçi'nde bir zamanlar İranlılar yaşardı. Sur içindeki evlerin büyük bir bölümü İranlıların elindeydi. Bu 1514 yılına kadar böyle sürdü. 

Acemler, On Gözlü Köprü'nün üst tarafından yüzerken boğuldu. Ancak, kaç acemin burada boğulduğu bilinmiyor. Bu boğulma olayından sonra, bu bölge ''Acem Gölü'' olarak adlandırılmaya başlandı. halen de günümüzde bu bölgeye Acem Gölü denir. 

Günümüzde buı bölgede bu adla açılan kafe-restoranlar da bulunuyor.

ACEM VE ANLAMI

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Acem, Arapların kendileri haricindeki yabancılar için kullandığı bu sözcük, Osmanlılar tarafından ise genellikle İranlıları nitelemek için kullanılmıştır. Bu sebepten dolayı Türkçeye de İranlı anlamında kullanılan bir sözcük olarak geçmiştir. Osmanlılar döneminde İran'dan gelen insanlar için kullanılırdı. Bu nedenle İranlılar, genelde Acem olarak bilinir.

Sözlük anlamı İranlı kız olan bu kelime, esmer güzeli manasında da kullanılır. Acem kızı adıyla türkü de bulunmaktadıor.
 

Editör: EYYUP KAÇAR