Bugün kentin en işlek yerleri arasında bulunan bu yerin neresi olduğunu biliyormusunuz?

Diyarbakır 1950'li yıllarda sur dışına çıkmaya başladı. Bu tarihe kadar sadece bir kaç resmi kurumun bulunduğu sur dışındaki yapılaşma 70 yıllık bir geçmişe sahip. 1950'li yıllara kadar yaşam alanı sadece suriçinden ibaretti.

Bugün Diyarbakır'ın en işlek yeri olan ve trafiğin zaman zaman kilitlendiği yerlerden biri olan Dağkapı Semti ile ilgili bir fotoğraf karesi ''antolojidiyarbakir'' arşivinde yer alıyor. Avukat Halit Ötük'e ait fotoğrafta, boş bir alan ve yanında bir bina bulunuyor.

DİYARBAKIR'IN İKİNCİ SİNEMASI

Diyarbakır'ın tarihine ışık tutan sinema salonları, zamanın akışıyla yerlerini modern yapılaşmaya bırakıyor. Şehrin kültürel dokusunu yansıtan, insanların duygusal anılarını barındıran bu sinemaların izleri, günümüzde geçmişten farklı bir siluetle karşımıza çıkıyor.

Diyarbakır, 1950 ile 1970 yıllarında sinemada altın çağını yaşadı. 1930'lardan 80'lere kadar olan dönemde toplam 21 sinema salonu şehre renk kattı. Ancak günümüzde, bu tarihi yapıların birçoğu zamanla yok olmuş durumda.

Esin Sineması da, o yıllarda Dilan sinemasından sonra Diyarbakır'ın ikinci sineması olma özelliği taşıyarak kültürel bir buluşma noktasıydı. Ancak, zamanla seyirci potansiyelinin yetersizliği nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.

Esin Sineması'nın önce Sümer, sonraki yıllarda da Melek ve Aatlas olarak adı değiştirildi ve 1960'lı yılların sonlarına kadar bu isimle faaliyetini sürdürdü.  İsmi defalarca değişse de, o dönemin sinema tutkunlarının unutulmaz anılarına ev sahipliği yapan sinema 1960'lı yılların sonunda tamamen kapandı.

O BOŞ YERDE MERKEZ BANKASI VAR

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

Esin Sineması'nın bulunduğu alanda şimdi bir pasaj yer alıyor ve yanındaki boş arsada ise Merkez Bankası hizmet binası yer alıyor. 

Merkez Bankası'nın bulunduğu yer, kentin bugün ençok trafik sıkışıklığının yaşandığı yerlerden biri. Hemen yan tarafında Zıraat Bankası ve Sur Belediyesi'nin de yer alması araç trafiğini artırıyor. 

Trafik sıkışıklığı ve binanın günümüz koşullarına göre yetersiz kalması nedeniyle Merkez Bankası'nın taşınması kararı alındı. Kayapınar ilçesi'ndeki yeni binanın tamamlanmasıyla bankanın eski hizmet binasının ise müze olarak değerlendirilmesi planlanıyor.

Editör: EYYUP KAÇAR