Ayşegül Yaşar

Diyarbakır'da Atatürk'ün objektife yansıyan bu görüntüsü, 106 yıl önce İçkale'deki karargahı önünde çekildi.

Tarihte Diyarbakır'ın yönetim merkezi olarak kullanılan ve kadim kentin kalbi olarak tanımlanan İçkale Atatürk'e de ev sahipliği yaptı. İçkale'de Umumi Müfettişlik Makamı olarak kullanmılan bina günümüzde Atatürk Müzesi olarak hizmet veriyor.

İç kaledeki Umumi Müfettişlik makamı olarak kullanılan bina, 1916 yılında 2. Ordu Komutanlığı karargâhına dönüştü. Atatürk, 1917 yılında II. Kolordu Komutanı olarak Diyarbakır'da bulunduğu sırada bu binayı karargâh olarak kullanarak, önemli kararlar aldı.

PAŞA ÜNVANINI BURADA ALDI

A T A T U R K K

Atatürk'ün 1 Nisan 1916'da Diyarbakır'da Tuğgeneralliğe yükseltilmesi ve Paşa unvanını alması, bu binada 35 yaşında ulaştığı en üst rütbe olacaktı. Binanın tarihindeki bu dönem, sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi kararların da alındığı bir süreci simgeliyor.

Atatürk, Diyarbakır'da geçirdiği 100 gün kaldı. Türkiye'nin geleceği üzerine önemli stratejik planlamalar yaptı. 

İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi

GÜNÜMÜZDE MÜZE OLARAK KLULLANILIYOR

K A R A R G A H

Binanın ön cephesinde yer alan siyah kesme taşlar, beyaz taştan yapılan pencereler ve kapı kenarları, binanın mimarisine estetik bir zenginlik katarken, tarih boyunca geçirdiği onarımlarla günümüze ulaşan bu yapı, şimdi Atatürk Müzesi olarak hizmet veriyor.

Atatürk Müzesi'nin restorasyonu sonrasında, tarihle iç içe geçmiş bu önemli yapı, ziyaretçilere Atatürk'ün Diyarbakır'da kaldığı günleri ve burada aldığı kararları yaşatmaya devam edecek. 

Tarih kokan bu müze, ziyaretçilerini geçmişin izlerini sürmeye ve Atatürk'ün stratejik liderliğini daha yakından anlamaya davet ediyor.

Atatürk'ün karargahı önünde at üstündeki görüntüsü fotoğraf karesine böyle yansıyor.


 

Editör: EYYUP KAÇAR