Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

Nazmi Kahraman/Özel Haber

Diyarbakır’ın Kulp İlçesine bağlı kırsal İslamköy mahallesindeki kestane ağacı tam 412 yıldır meyve veriyor.

WhatsApp Image 2023-11-15 at 10.27.03

Tarihi ağaç, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın çalışmaları sonucu iki yıl önce tespit edildi. 201 ada 1 parselde bulunan 410 yıllık Anadolu Kestanesi ağacı için harekete geçildi. Eni 2 metre 7 santim, boyu ise 10 metre olan kestane ağacı, dönemin valise Münir Karaloğlu’nun girişimleriyle 2021 yılında Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından 2 Haziran 2021 tarihli 356 nolu karar ile kayıt altına alınarak, anıt ağaç olarak tescillendi. Ağaç, aynı yıl görevliler tarafından aşılanarak binlerce yeni kestane ağacına ana ağaç olması için çalışma da başlatıldı.  

WhatsApp Image 2023-11-15 at 10.19.51

Savaş ve kıtlık zamanında halk ve askerler meyvesini yedi

Dört asırdan fazladır meyve veren, savaş ve kıtlık gibi durumlarda; hem askerlere hem de bölge halkına büyük fayda sağlayan ağaç, bu yıl bir kez daha ürün verdi. Ancak yapılan hasad beklenenden az oldu. Ağacın sahibi Rıdvan Yıldırım, geçmiş yıllarda oldukça fazla meyve veren ağacın son yıllarda yeterince meyve vermediğini belirterek, “Daha önceki yıllarda hasada geldiğimizde en az 2-3 gün burada kalıyorduk. Ancak şimdi öyle değil. Ağaç tescilli ama korumasız. Yaban hayvanları zarar veriyor. Meyvelerini yiyor. Yetkililerden ricamız, ağacın yıllık bakımını yaparak çevresini koruma altına almaları. Buradan elde ettiğimiz kestanelerin tadı bambaşka. Eğer ağacın çevresi kapatılır, budama ve bakım çalışmaları da yapılırsa daha çok meyve alacağımıza inanıyorum. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz.”dedi.

WhatsApp Image 2023-11-15 at 10.21.31

Halk destek bekliyor

İslam Köyde bir çok kestane ağacı var. Muhsin Asker de, matematik öğretmeni. Ancak yılın belirli aylarında köyüne giderek kestane ağaçlarıyla ilgileniyor. Asker, bu yılki hasaddan memnun değil. Onun da şikayeti yetersiz bakım ve yaban hayvanları. Asker, “3-4 yıl önce bu ağaçtan 150 kilo kestane topluyordum. Bu yıl daha az verim aldım. Yetkililer bize destek verirse burası Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kestane merkezi olabilir.”dedi.

WhatsApp Image 2023-11-15 at 12.02.37

Proje bölgenin kaderini değiştirecek

"Kestane Vadisi" olaran bilinen bölgedeki ağaçların korunması için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bir proje yürütüyor. Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nihat Nurbaki, ağaçların bakımı, budanması ve ilaçlanması için köylülere destek vereceklerini belirterek, şöyle dedi:

WhatsApp Image 2023-11-15 at 10.23.17

“Yaptığımız çalışmalarda burada iki bine yakın kestane ağacının doluğunu tespit ettik. Bir proje hazırlayıp Gap Kaklınma İdaresi Başkanlığı’na sunduk. Eğer bu projemiz kabul edilirse, bu bölgede çok güzel çalışmalar yapacağız. Buradaki vatandaşlarımıza ağaçlarımızın bakımı, budaması, ilaçlanması için sırta bağlanan ilaç makinası, testere makinası ve diğer ihtiyaçlarını vererek daha çok ürün elde etmeyi sağlayacağız.”

WhatsApp Image 2023-11-15 at 10.24.13

Türkiye’nin en yaşlı ağacı

Kısa bilgi:

Türkiye’nin en yaşlı kestane ağacı 8 metre çap ve 25 metre yüksekliği ile Kütahya’da merkeze bağlı Kumarı köyünde bulunuyor. Tarihte birçok medeniyete tanıklık eden ve 1000 yıllık olduğu tahmin edilen ağaç, 7 eylül 1995’te Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince “anıt ağaç” olarak tescillendi.

Editör: HABER MERKEZİ