Tebriz seferi sonrası Diyarbakır'a gelen 4. Murad, kendisini evinde ağırlayan o kişiyi idam etti.

Osmanlı'nın 17. Padişahı IV. Murad, Bağdat seferi için 1638'de Diyarbakır'a geldiğinde, şehrin ileri gelenlerinden Şeyh Aziz Mahmud, Kavs mesiresinde yeni yaptırdığı Çarbağ Köşkü'nde (Kavs/Cihannüma Köşkü) büyük bir ziyafet verdi.

Safevîlerin yoğun saldırıları karşısında İran’ın Urmiye (Urumiye) şehrinden Diyarbakır’a göç eden ve şöhreti sınırları aşıp, Tebriz'den Musul'a kadar geniş bir bölgeye yayılan Şeyh Aziz Mahmud Urmevi, müzikli yemekle padişahın teveccühünü kazandı.

REVAN SEFERİNE BİRLİKTE ÇIKTILAR

Ürmevi, padişahın teveccühünü kazanınca, Revan seferine birlikte çıktı. Ancak, padişah 4. Murad'ın takdirini kazanmasına rağmen Urmevi, ' 'sayıları 40 bini bulan müridiyle gün geçtikçe gücüne güç katacağı, bunun da ileride Osmanlı yönetimine tehdit olabileceği'' endişe ve bazı kışkırtmalar sonucu IV. Murat'ın emri ile idam edildi. 

4. Murat

Osmanlı Padişahı 4. Murad

KABİ KÖYÜNU URMEVİ'NİN ÇOCUKLARINA VERDİ

Çevresinde oldukça sevilip sayılan Ürmevi'nin idam edilmesi halk arasında büyük üzüntüye yolaçtı. Şeyhin idamı halkı çok üzmüştür. Halkın bu kadar çok üzüldüğünü duyan IV. Murad verdiği idam kararından pişmanlık duydu.  IV. Murad, duyduğu bu pişmalığa karşılık Diyarbakır Kâbi Köyü'nü bir fermanla şeyhin çocuklarına verdi.

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Di̇yarbakir GenelDiyarbakır genel görünüm

Kaynaklarda, Kâbi köyü gelirlerinin, Aziz Mahmud Urmevî (Hacı Müştak) Camii ve Medresesinin bağlı bulunduğu Şeyh Mahmud Urmevî Vakfı'na ait olduğu belirtilmektedir.

Editör: EYYUP KAÇAR