Meral Özdemir

Diyarbakır Müzesi'nde sergilenen eserler arasında, incir çekirdeğine işlenen Türk Bayrağı ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

''İncir çekirdeğini doldurmaz'' diye hemen hemen herkesin bildiği bir deyimimiz var. Genellikle abartılan, bu nedenle tartışmaya ya da kavgaya dönüşen şeyler için bu deyimi kullanırız. Önemsiz şeyler için tartışan kavga edenler için de,
''Ne akılsız bunlar, kavga etmelerine sebep olan mesele incir çekirdeğini bile doldurmaz'' deriz, ama Diyarbakır'da incir çekirdeği dolduruldu. 

Türkiye'de sadece 2 kişinin yaptığı gubari sanatının ustalarından Ömer Faruk Tekin, gözle dahi zor görülen incir çekirdeğine Türk Bayrağı'nı işledi. Türk bayrağı'nın işlendiği incir çekirdeği büyüteçle görülebilir. İncir çekirdeği Diyarbakır Müzesi'nde sergileniyor.

İNCİR ÇEKİRDEĞİNDEN TESPİH

Incirrman121

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Diyarbakır'ın kalbi olarak da adlandırılan Sur ilçesindeki İçkale'de yer alan müzede sergilenen bayrağn işlendiği incir çekirdeğinin yanı sıra incie çekirdeğinden tespih de yer alıyor.

İçkale Müze Kompleksi İslami Eserler Salonu'nda sergilenen 33'lük ve 99'luk incir çekirdeğinden yapılan tespihlerin imamesinde de ''Allah'' adı yazılı. 

Incir

''Allah'' ve ''Türk Bayrağı''nın işlendiği tespihler ziyaretçiler tarafından ilgiyle inceleniyor. Çıplak gözle görülemeyecek kadar olan tespih üzerindeki işlemeleri, ziyaretçiler mercek yardımıyla görebiliyor. 

90 YILLIK MÜZE

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, Diyarbakır Müzesi'nin 1934 yılından bu yana hizmet verdiğini ve Türkiye'nin en eski müzelerinden biri olduğunu ifade etti.

İçkale Müze Kompleksi'ne 2015'te taşındıklarını, komplekste bulunan 14 tescilli binadan birinin iki katlı Tematik Eserler Salonu olduğunu kaydeden Gizligöl, yaklaşık 90 yıllık müzede Diyarbakır'daki İslam medeniyetlerine ait eserlerin de  sergilendiğini söyledi.

TİLKİNİN BIYIĞI, ARININ İĞNESİ VE ÖRÜMCEĞİN KILINDAN YARARLANILIYOR

İ N C İ R

Gizligöl, müze salonunda çok önemli eserlerin olduğunu, salondaki bir vitrinin oldukça ilgi çektiğini kaydetti.

Söz konusu vitrinde, gubari hat sanatıyla yapılmış dünyanın en küçük 99'luk ve 33'lük tespihi ve incir çekirdeği üzerine yapılmış en küçük Türk Bayrağı bulunduğunu anlatan Gizligöl, şöyle devam etti:

''Tilkinin bıyığından, arının iğnesinden, örümceğin kılından yapılan mikro ölçekli bir sanattır. İncir çekirdeğine yapılmış bu mikro ölçekli Türk Bayrağı, Türkiye'de hiçbir müzede bulunmamaktadır. Bu bakımdan çok kıymetlidir.''

GUBARİ NE DEMEK

Gubari Sanatı kurucusu Diyarbekirli Seyyid Kadı Kasım Gubari'dir. Arapça'da anlamı toz olan gubar ve nispet eki -і ile gubari adını almaktadır. Hat sanatında nesih, rikā' gibi ince yazılmaya elverişli yazıların toz gibi gözle görülemeyecek kadar küçük yazılmış şekli.

   

Editör: EYYUP KAÇAR