Ayşegül Yaşar 

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Güzel bir haber değil mi? Kim istemez yüzlerce ton altın rezervinin olduğu bir maden ocağına sahip olmayı. Diyarbakır'da binlerce ton hem de 24 ayar altın madeninin bulunduğunu düşünün; Türkiye'nin ekonomisi düzelir herhalde.

Bu habere neden yer verdik. Diyarbakır'da tahminen 1900'lerde yayımlanan bir mahalli gazete haberini görünce sizlerle paylaşmak istedik. Ancak haberin doğru mu asparagas mı olup olmadığı belli değil. 

Gazetede yer alan haberde, altın madeninin Derebey kazasının Derimitne köyünde bulunduğu anlatılıyor. Ancak, yaptığımız arşiv taramasında böyle bir ilçenin adı geçmiyor. Muhtemelen ilçenin adı ya yalnış yazılmış ya da yöresel adı olabilir.

ALTIN MADENİ MACAR MÜHENDİSLERCE BULUNDU

DİYARBAKIR ALTINMADENİ

''Diyarbekir'de zengin bir altın madeni bulundu'' başlığıyla verilen haberin spotunda ise ''numuneler tahlil edildi ve madenin 24 ayar olduğu anlaşıldı'' deniliyor.

Diyarbekir mahreciyle özel olarak verilen ve fotoğraf da kullanılan haberde, aynen şöyle deniliyor:

''Bu civarda bulunan Derebey kazasının Derimitne köyünde ve köye 600 metre mesafedeki dağın tepesinde maden aramakta olan Macar mühendisleri tarafından zengin bir altın madeni keşfedilmiştir. 

Madeni keşfeden zat mühendislerden M. Stefan'dır. M. Stefan, madeni bulunca Mardin Vilayeti vasıtasıyla İktisat Vekaleti'ne müracaat etmiş ve Macaristan'a numune gönderilmesi için müsaade istemiştir. İktisat Vekaleti bu müsaadeyi vermiş, M. Stefan da çıkarttığı külçelerden bir miktarını Macaristan'daki biraderine göndederek, tahlil ettirmiştir.

Tahlilden sonra neticeye göre, madenin ''24'' derece halis altın olduğu anlaşılmıştır.''

Haber; ''maden tetkik edilmektedir'' denilerek bitirilirken, konuyla ilgili başka da bir gelişmeye rastlanmıyor.

Editör: EYYUP KAÇAR