Meral Özdemir

Ünlü oyuncu, şovmen, yönetmen, seslendirme sanatçısı ve fotoğrafçı Okan Bayülgen, "Richard" oyunuyla Diyarbakırlı tiyatroseverleri selamlayacak.
Okan Bayülgen’in W.Shakespeare’in ünlü trajedisinden esinle yazdığı, yönettiği ve başrole hayat verdiği Richard oyunu, geçen yıl sahnelenmeye başladığı günden bu yana bir çok ödülün de sahibi oldu.
Oyun,  kalabalık kadrosuyla 8 Şubat 2024'de Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde saat 20.00'de Diyarbakır'da izleyiciyle buluşacak.

SÜRPRİZLERLE DOLU BİR OYUN

Berna Moran çevirisiyle, Bayülgen'in uyarlamasıyla günümüzle buluşan  oyun, seyircilere  sürprizlerle dolu, heyecanlı, unutulmayacak bir deneyim de sunuyor.

Bayülgen, bu yeni yüzyılın ilk çeyreğinde modern filozofların yaklaşımlarıyla ele alarak Richard’ın gerçekliğini, Shakespeare’in Richard’ı hikâyeleştirmesini tartışmaya açıyor. Yabancı olmayı, yalnızlaşmayı, vahşileşmeyi tartışırken hayali bir tiyatro kumpanyası Shakespeare’in III. Richard’ını tekrar oynuyor.
Oyun, şöyle gelişiyor:
"Yıl 2012. Kral III. Richard'ın kemikleri Leicester'da bir otoparkta bulunur. Kemiklerin adli tıp uzmanlarınca araştırılıp, kanıtlanması uzun bir zaman alacaktır. Londra’da çoğunlukla sıra dışı sanat oyunları üreten küçük bir tiyatro ise aynı dönemde istek üzerine III. Richard oynayacaktır. Bu arada tiyatroya sığınan ve polis tarafından aranan kimliksiz kriminal bir adam vardır.

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

Tiyatroya sığınan “Richard” önce oyundaki Richard rolünü, daha sonra da oyunun sahneye konuluşunu üstlenir. “Bozuk yapısı” gereği var olan düzene devletin ya da tiyatronun yapısına karşıdır. Bir yandan hoşgörülü ve demokrat sanatçıların desteğini alırken, diğer yandan tiyatrodaki yapıyı bozmakta, sanatın kurumsal etik ya da hiyerarşik her şeyine karşı gelerek, ortaya alışılagelmemiş bir Richard prodüksiyonu çıkarmaktadır. Drag Queen showlarından, moda defilelerinden ilham almakta, oyuncu olmayan insanları oyuna yerleştirmekte tiyatronun çatısından, insanların özel hayatlarına kadar maddi manevi her şeyi yıkmaktadır. Tiyatro bir facia ile sarsılır. Bu sırada Krallık, III. Richard’ın cenaze törenine hazırlanmaktadır."

Okan Bayülgen'in başrolde olduğu, Şenay Gürler, Ebru Unurtan Urağ, Nihal Usanmaz, Kevork Türker, Murat Yılmaz, Oral Özer, Yiğit Pakmen, Su Sonia Herring, Volkan Ateş Gündüz, Dilay Yıldız, Cem Tilmen, Ali Akkök, Cüneyt Üstün, Ferdi Taşkın, Levent Akkök, Cihan Akbilek, Orkun Dökmeci, Ece Önderoğlu, Sinan Aksu, Kayra Ural ve İstanbul Bayülgen'in rol aldığı oyunun, dekor tasarımı Efter Tunç'a, kostüm tasarımı Ayşegül Alev'e, ışık tasarımı ise Kemal Yiğitcan'a ait.

Editör: Meral Özdemir