ÖZEL HABER-Ferit Aslan

31 Mart yerel seçimlerinde Diyarbakır’da, AK Parti 4 ilçe belediyesini, DEM Parti ise büyükşehir ve 13 ilçe belediye başkanlığını kazandı.

Seçimden hemen sonra AK Parti tarafından hazırlanan matbu dilekçelerin ilçe seçim kurullarına verildiği ve DEM Parti'nin başkanlık ve meclis üyeliği kazandığı yerlerde bu mazbataların verilmemesini istediği ortaya çıktı. 

Diyarbakır’da, seçim sonuçlanmasına rağmen mazbataların verilmemesi, yetkililer tarafından itiraz sürecinin tamamlanmasına bağlanırken, ortaya çıkan itiraz dilekçelerinin de etkili olduğu belirtiliyor.

Whatsapp Image 2024 04 05 At 16.39.01

HAZRO’DA, MECLİS ÜYELERİNE MAZBATA VERMEYİN TALEBİ

Belediye başkanlığını AK Parti'nin kazandığı Hazro’da ilçe seçim kuruluna AK Parti ilçe başkanlığı tarafından, Hazro’da DEM Partinin kazandığı belediye meclis üyeleri için dilekçe verildi. 

“ASIL VE YEDEK ÜYELER İÇİN BİZE BİLGİ ULAŞTI”

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

Dilekçede, Hazro Belediye Meclisine asil ve yedek olarak DEM Parti'den seçilen, aday olan ve seçilen kişilerin terör ve uyuşturucu ile cinsel suçlardan yargılanıp ceza aldıklarına ilişkin duyumların ilçe başkanlığına ulaştırıldığı belirtildi.

“MAZBATALARINI VERMEYİN”

Dilekçede, bu kişiler hakkında GBT, sabıka ve arşiv kaydı araştırılmasını “seçilme yeterliliğinin" incelenmesini kanuna aykırı, seçilmeye aykırı ve mazbata verilmeye engel bir mahkumiyetin olması durumunda bu şahısların belediye meclis üyeliğinin iptal edilmesini ve mazbata verilmemesi talep edildi. 

Whatsapp Image 2024 04 05 At 16.39.01

İLÇE SEÇİM KURULU TALEBİ REDDETTİ

Hazro İlçe Seçim kurulu 3 Nisan’da yapılan başvuru üzerine bugün karar verdi. Kararda, talebini 298 sayılı kanunun 112 maddesine aykırı olduğu ve dilekçede delil gösterilmediğinden itirazın reddine karar verdi. 

Whatsapp Image 2024 04 05 At 16.39.24
DEM Parti’nin Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, AKP’nin halkın seçme ve seçilme hakkını elinden almak için hiç bir ahlaki sınır tanımadığını söyledi.

Tiryaki, “Başkanlığı kazandıkları yerde kazanmadıkları belediye meclis üyeleri için, başkanlığı kaybettikleri yerde ise kazandığımız hem başkanlıklar hemde meclis üyelikleri için hiç bir sınır tanımadan dilekçe vermişler” dedi.

Editör: Ferit Aslan