Ayşegül Yaşar / Özel Haber

Diyarbakır'ın tarihinde bir mahalleye uçağın düştüğünü ve mahalle adının değiştiğini biliyor musunuz?

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Hüsrevpaşa Mahallesi, Osmanlı döneminde Diyarbakır'a atanan ikinci valinin adı. Hüsrev paşa, 1521-1528 yılları arasında Diyarbakır’da 7 yıl valilik yaptı. Hüsrevpaşa tarafından 1527 yılında yaptırılan Deliller Hanı'nın arka tarafında yer alan bölgeye de o tarihlerde''Hüsrevpaşa Mahallesi'' adı verildi.

UÇAĞIN DÜŞTÜĞÜ YERE ADI VERİLDİ

cemal yılmaz
 
Hüsrevpaşa Mahallesi Köprülü Sokağa 1930'lu yıllarda uçağın düştüğü söyleniyor. Ancak uçağın düşüp düşmediği konusunda kafalar karışık. Uçak tam olarak hangi tarihte düştü, hasar oluştu mu, pilot dışında ölen ya da yaralanan oldu mu, hangi tip uçak, uçuş nedeni ve güzergahı gibi bir çok soru havada kalıyor. 

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Diyarbakır'da Yapılan arşiv taramalarında Diyarbakır'a uçak düştüğü yönünde bilgiye rastlanmadı. Olayın bir şehir efsanesi mi yoksa gerçek mi, ya da eksik bilgi olup olmadığı bilinmiyor. 

Diyarbakır Şehitlik Semti'ndeki Hava Şehitleri Mezarlığı'nda 1901 İstanbul Fatih doğumlu Pilot Üsteğmen Cemal Yılmaz'ın mezarının bulunması anlatılanların eksik bilgiden kaynaklanmış olabileceği ağır basıyor.

Kayıtlarda, Diyarbakır'a uçağın 8 Ocak 2003 yılında düştüğü yer alıyor. Türk Hava Yolları'nın 634 sefer sayılı uçusu: THY'nin Avro RJ-100 tipi yolcu uçağı 2003 yılında, Diyarbakır'a inişi sırasında piste çakıldı. 75 yolcu öldü, 5 yolcu  yaralandı. Ölenler arasında 5 mürettebattan 4'ü bulunuyordu.

planörler

Zaman zaman gazetelere haber olan ve özellikle bazı yaşlı kesimin kısaca anlatımlarına dayalı uçak düşme olayında şu ifadelere yer veriliyor:

''Hüsrevpaşa Mahallesinin ismi neden Cemal Yılmaz olarak değişti, Çünkü Köprülü Sokağa uçak düştü. Ölen uçağın pilotu Cemal Yılmaz'ın adı buraya verildi. Pilot Cemal Yılmaz'ın mezarı da Şehitlik Semti'ndeki Hava Şehitleri Mezarlığı'ndadır.''

CEMAL YILMAZ MAHALLESİ11

KÖPRÜLÜ SOKAK11

Editör: EYYUP KAÇAR