Ferit Aslan

Diyarbakır’da, 4c’den 4b kapsamına giren ve EYT ile emekli edilen yüzlerce kişi aldıkları emekli maaşları ile mağdur olunca geri dönmek için davalar açmaya başladı. 

115178_cover

YÜZLERCE KİŞİ MAHKEMELERE KOŞTU

Diyarbakır’da, Tekel’de çalışırken, buranın kapanması ile diğer resmi kurumlara 4b kapsamına çalıştırılan yaklaşık 700 işçi, Erken Yaşta Emeklilik (EYT) yasası çıkınca çalıştıkları kurumlar tarafından emekli edildi. Emekli edilmeleri ile birlikte memurlara seyyanen 8 bin zam yapılması, aldıkları 12 bin emekli maaşı ile mağdur olan yüzlerce kişi yeniden işe dönmek için davalar açmaya başladı. 

1680257217741-1665212576043-1657347650077-eyt

Avukat Mevlüt Yetiş, söz konusu işçilerin istekleri dışında EYT ile emekli edildiğini ve aldıkları emekli maaşı ile mağdur edildiklerini söyledi. Diyarbakır’da sadece kendisinin 66 kişinin vekaletini alarak İdare mahkemesine dava açtığını söyleyen Avukat Yetiş, şöyle konuştu:

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

"38 KİŞİ GERİ DÖNÜŞ İÇİN DAVAYI KAZANDI"

“Müvekkillerimden 38’i İdare Mahkemelerinden açtığımız davaları kazandı. Bunlar işlerine geri dönecek. Ortada ciddi bir mağduriyet söz konusudur. Bu hayat şartlarında 12 bin lira emekli maaşı ile kim geçinebilir. Diyarbakır’da bir çok resmi kurum aldığımız mahkeme kararı doğrultusunda arkadaşlarımızı geri aldı. Diğerlerinin davaları devam ediyor.”

"GERİ DÖNÜŞLER DEVLETİN LEHİNEDİR"

Avukat Yetiş, EYT ile istemleri dışında emekli edilenlerin geri dönmesinin devlet içinde olumlu sonuçlar doğuracağını belirterek, “Devletin verdiği kıdem tazminatı, ödeyeceği emekli maaşı ve yerlerine yapacağı yeni istihdamlar düşürüldüğünde bu işten devlet te kazancı çıkacaktır” diye konuştu. 

tekel-saldiri

CUMHURBAŞKANLIĞI OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Bazı resmi kurumlar yaşanan bu durum karşısında Cumhurbaşkanlığından görüş istemiş, gelen yazıya göre, emekli edilen işçilerin bir daha geri alınamayacağına dair görüş bildirilmişti. 

Bazı İdare Mahkemelerinin de işçilerin işe geri dönme taleplerini olumsuz karşıladığı öğrenildi. 

Editör: Ferit Aslan