Ferit Aslan

Diyarbakır’da bulunan ve İslam aleminin 5. Harem-i şerifi kabul edilen tarihi Ulu Cami’nin tarihi merdivenleri, Kültür Varlıklarını Kuruma Kurulunun izni ile yıkılıyor.

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

-42

Diyarbakır’da, erken İslam döneminde olan Şam Emeviye Camisinin Anadolu bölgesindeki bir yansıması olan ve İslam aleminde 5. Harem-i Şerif şeklinde kabul edilen Ulu Cami için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu skandal nitelikte bir karar verdi.

ASANSÖR YERİNE YIKMAYI TERCİH ETTİLER

Tarihi Camiye engellilerinde engelli araçları ile girmesi için yapılacak rampa için asansör yerine kurul, merdivenlerin yıkılması projesine onay verdi. Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki projesini onaylayan kurulun kararından sonra bugün tarihi caminin tarihi merdivenleri yıkılmaya başlandı. 

-43

Duyarlı vatandaşlar, duruma tepki gösterirken, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun böyle bir kararı almasına anlam veremediler. 

Diyarbakır Surlarının UNESCO Uluslararası Kültürel Miras listesine girmesi için büyük çaba sarf eden Diyarbakır Müzesi eski müdürü Arkeolog Nevin Soyukaya’da yapılan işleme tepki gösterdi. 

-44

Soyukaya, tarihi yapılan engellilere açılması ve engellilerinde oraları görmesini sağlamanın gerekli olduğunu belirterek, “Bugünün koşullarında teknoloji o kadar gelişti ki müzelerde kullanılan katlanabilir asansörler yapılabilir. Merdiveni yıkmak tarihi yapıya zarar verir. Bir çok çözümü vardır. Tarihi yapıya zarar verecek çözümden kaçınmak lazımdır. Görselliği bozmadan yapıya zarar vermeden çözümler bulunabilirdi” dedi. 

-45

DİYARBAKIR ULU CAMİNİN TARİHİ 

Diyarbakır Ulu Cami, 639 yılında şehir merkezinde yer alan en büyük ibadethane olan Martoma Kilisesinin yerine yapılmıştır. Ardından 1091 senesinde Büyük Selçuklu Hükümdarı olan Melikşah’ın emriyle çok sayıda tadilat yapılarak bugünkü şekli verilmiştir. Bu bilgiler ise, cami içinde yer alan kitabelerden alınmaktadır. Melikşah, İnal, Nisanoğulları, Gıyadettin, Keyhüsrev gibi çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu hükümdarına ait kitabeler bulunmaktadır.

Editör: Ferit Aslan