Meral Özdemir

Sahnelendiği her dönem büyük  ilgiyle izlenen "Fosforlu Cevriye"  Diyarbakırlı sanatseverlerle buluşuyor.

“Karakolda ayna var, kız kolunda damga var…” Suat Derviş’in 1940’lı yıllarda yazı dizisi olarak yayınlanan ve ilk kez 1968’de roman olarak okuyucuyla buluşan Fosforlu Cevriye’si, Türkan Şoray ile Kadir İnanır’ın başrollerini paylaştığı filmle ölümsüzleşirken, bir çok kez de hem devlet hem de özel tiyatrolar tarafından sahnelere taşındı.
1940’ların İstanbul’unu, Galata’sını, Tophane’sini, Yüksek Kaldırım’ını, arka sokaklarını, kadınlarını, bıçkın delikanlılarını dramatik ve eğlenceli yönleriyle izleyiciye aktaran oyun, bu kez Başkent Kültür Sanat Tiyatrosu'nun Türkiye turnesi kapsamında,20 kişilik dev kadrosuyla Diyarbakır seyircisiyle buluşacak.

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

İSTANBUL SOKAKLARININ  TA KENDİSİ

Denizin kucağında bir sokak çocuğu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnını doyurabilmek için seks işçiliği yapan,   güzelliği dillere destan Fosforlu, yeri geldiğinde mangalda kül bırakmayan, kendi güzelliğini görebilmek, aynaya bakabilmek için karakola düşen, anne babasını tanımadığı için gökteki yıldızlardan doğduğuna inanacak kadar saf bir kadın...

Forforlu Cevriye'nin öyküsü şöyle devam eder:  Sıradan bir sokak kızı değil aslında, İstanbul sokaklarının ta kendisidir. Hastalık ve soğuktan ölüme yaklaştığı o gece, karşısına çıkan esrarengiz bir adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanıdığı erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu adam aslında gizli yaşayan bir idam mahkûmudur.
Hayatında kimse Cevriye'ye, hastalığında kendisine bakan, itina eden, ilk kez bir kadın olduğunu hissettiren bu adam gibi davranmamıştır.

Bu yabancıyı tanımasıyla birlikte Cevriye daha önce hiç hissetmediği, hiç bilmediği duyguları tadacak ve sevmeyi, tutsaklığı öğrenecektir. Onu tanıdığı günden sonra artık bambaşka bir “insan” olmuştur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara rağmen bu aşktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdiği için her şeyi göze alacaktır.
Yasin Topkara'nın uyarladığı, Abdullah Yüksekcan'ın yönettiği müzik direktörlüğünü Nuri Sarp,  koreografini Nilgün Karan,   dekor tasarımı Salih Yurduseven,  kostüm tasarımı ise Merve Topkara'ya ait müzikalde, Dora Özdoğan, Semih Taşpolatoğlu, Cemile Yücel,  Berkem Binbaşıoğlu,  Arzu Yolgösteren, Mete Demirci,  İrem  Topsakal,  Ceyda  Turna,  Neslihan Özdemir,  Nika  Zholdosheva, 
Bilkan Birinci,  Murat Engin,  Barlar Turan, İbrahim Unut Selçuk,  Ayşe Akyıldız,  Yasin Topkara ve 
Çağrı Satıcıöz rol alıyor.

İki perdelik müzikal, 2 Aralık Cumartesi saat 20:00'de, Sezai Karakoç Kongre Merkezi'nde tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.

Editör: Meral Özdemir