Ayşegül Yaşar

Denizin romantik yorumcusu olarak tanınan Tahsin Siret ve Suluboya Ressamlar Grubu kurucularından Cemal Güvenç'in Diyarbakır'lı olduğunu biliyor muydunuz?

Kadim ken Diyarvbakır, birçok bilim adamı, yazar; ozan, şair, oyuncunun yanı sıra yaptıkları resimlerle ünlenen dünyaca tanınmış ressamlar da yetiştirdi.

Ressamlardan biri ''Denizin ve geminin romantik yorumcusu'' olarak bilinen Diyarbakırlı Tahsin Siret, diğeri de Suluboya Ressamlar Grubu kurucu üyelerinden Cemal Güvenç.

Daha çok Diyarbakırlı oluşuyla ön plana çıkan Türk ve dünya sanatına mal olmuş ressam Tahsin Siret, 63 yıllık yaşamında yüzlerce eser bıraktı.

Siret'in eserleri her geçen gün dünya çapında daha çok tanınıp, yüksek fiyatla el değişitiriyor. 

Daha çok denizle ilgili resimler yapan Diyarbakırlı Tahsin Bey’in betimlemelerde de günün farklı saatlerindeki ışık dramatik bir şekilde ve yetkin bir fırça ile kullanılmış. Kimi resimlerde arka fonda tarihi yarımada silueti ön plandaki gemiye bir liman kenti atmosferi yaratarak konuyu bir deniz resmi olmanın ötesinde kent manzarası görünümüne taşıyan önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar.

Diyarbakırlı Tahsin Siret, Türk sanatçısının doğa ile olan ilişkisinde önemli köşe taşlarından biridir.

Diyarbakırlı Tahsin adıyla bilinen ve Cumhuriyet döneminde Siret soyadını alan Tahsin Bey tekniği ve ele aldığı konularla özgün bir kişilik olarak karşımıza çıkıyor. Tahsin Bey 1874 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Kuleli Askeri Lisesi’nde eğitim gören Diyarbakırlı Tahsin Bey, resim konusundaki ilk bilgilerini burada hocası olan Osman Nuri Paşa’dan edindi.

Erkan-ı Harbiye’deki görevinden 1919 yılında binbaşı rütbesindeyken emekli olarak ayrılAan Diyarbakırlı Tahsin Bey, Beyoğlu’nda bulunan bir Musevi okulunda haftada bir gün resim dersleri verdi. Seyr-ü Sefain İdaresi’nde bulunan resimhanede çalışmalarını 1937 yılındaki vefatına kadar sürdürdü.

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

RESSAM CEMAL GÜVENÇ

Cemal Güvenç, Diyarbakır'da 1925 yılındaq doğan ve 2013'te 88 yaşında ölen sanatçı, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nden, suluboyanın en büyük ustası Malik Aksel Müstakiller Grubu'nun kurucu üyelerinden Refik Epikman öğrencisi olarak 1949'da mezun oldu.

Aralarında TED Ankara Koleji'nin de bulunduğu birçok okulda resim öğretmenliği yaparak; Gazi Lisesi resim öğretmenliğinden emekli olan Güvenç, Hocası Malik Aksel gibi, suluboyanın güçlü peyzaj ressamlarından biri. Sanatçı 1970 yılında kurulan "Suluboya Ressamlar Grubu"nun da kurucu üyelerindendir.

1960 yılında Tükish American Assoiation'de üç yıl peşpeşe üç sergi açtı. 1962 yılında Kaliforniya Alexsanders Art Studio tarafından düzenlenen uluslararası bir sergiye o yıllarda hiç de kolay olmayan 5 eserle katılabilmeyi başaran ve bir çalışması 1997 yılında Vakko tarafından eşarp olarak basılan, yurt içi ve yurt dışı birçok koleksiyonda eserleri bulunuyor.

Sanatçı, 23 Mayıs 2013 günü 88 yaşında arkasında yüzlerce eser bırakarak hayatını kaybetti.


 

Editör: Ayşegül Yaşar