Nazmi Kahraman

Diyarbakır'lı Kürt aşirete mensup ilk vali Bıyıklı Mehmet Paşa, kenti alınca, ''Fatih Paşa'' ünvanını aldı.

Diyarbakır'ı başkent yapan Akkoyunlu Devletini ortadan kaldıran Safevilerin hakimetinde olan Diyarbakır 1515 yılında, tek kurşun atılmadan Osmanlı egemenliğine girdi. İdris-i Bitlisi’nin de desteğiyle Diyarbakır'ı egemenliği altına alan Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim, Bıyıklı Mehmet Paşa'yı beylerbeyi olarak Diyarbakır'ın ilk valisi yaptı.

MAHALLENİN ADI FATİH PAŞA OLDU

Daha önce Osmanlı Ordusunda görev yapan Aslen Diyarbakırlı Bekiran Aşiretine mensup Kürt Bıyıklı Mehmet Paşa'nın bir diğer adı da Fatih Paşa'dır.

Biyikli Mehmetpaşa

İdris-i Bitlisi’nin tavsiyesiyle Padişah tarafından Diyarbakır’ı almak için hareket etme fermanı verilen Bıyıklı Mehmet Paşa, şehri tek kurşun atılmadan teslim almasında, Kürt ve Diyarbakırlı olmasının etkili olduğu belirtiliyor.

İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi

Fatih Paşa olarak da adlandırılan Bıyıklı Mehmet Paşa, kentte Osmanlı'nın da ilk eseri olan Fatih Paşa Camisi'ni yaptırdı. 1516’da yapımına başlanan cami 1520 yılında tamamlandı. Kubbesinde kurşun olması nedeniyle caminin diğer adı da Kurşunlu Cami'dir.

Bıyıklı Kürt Mehmet Paşa Eylül 1521’de Diyarbakır’da ölmüş ve yaptırdığı caminin avlusuna defnedilmiştir. Bölgedeki mahalleye de Bıyıklı Mehmet Paşa'nın diğer ünvanı olan Fatih Paşa adı verildi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR