Amedspor’dan sonra finalde de bir ilki yaşayabilirler Amedspor’dan sonra finalde de bir ilki yaşayabilirler

Meral Özdemir

Yaklaşık 25 yıldır, Anadolunun zengin kültürel birikimi halk dansları, bale ve modern dansın disiplinleriyle sentezlenerek oluşturan  "Anadolu Ateşi",  250 kişilik dansçı kadrosunun olağanüstü  performansıyla ,  22 Şubat'ta Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde bir kez daha Diyarbakırda sanatseverlerle buluşacak.

3 BİN HALK  DANSI FİGÜRÜ

 Temel konsepti medeniyetler buluşması olan Anadolu Ateşi,  doğu ile batı kültürlerinin buluşmasını hedefleyen, evrensel barış mesajları veren bir dans projesi olarak ortaya çıktı.
 Halk danslarını bale, modern dans ve dansın diğer disiplinleri ile sentezleyerek dünyaya modern standartlarda bir gösteri ve kültürel şölen, kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan Anadolu Ateşi, Türkiye'nin her yöresinden derlenmiş 3 bin halk dansı figürü ve halk müziğini içinde barındıran özgün bir çalışma olarak varlığını sürdürüyor.

 Mustafa Erdoğan'ın imzasını taşıyan proje, Anadolu’nun binlerce yıllık kültür ve tarih mozaiğinin barışla harmanlanan ateşini, tüm dünyaya tanıtmayı hedefliyor.

Foa Anadolu I

 BİR HAYALDİ, 25 YILDIR DÜNYAYI DOLAŞIYOR

1999 yılında, yıllar öncesine dayanan bir hayali gerçekleştirmek üzere ilk adımını atan Mustafa Erdoğan, eski adı "Sultan’s of the Dance" olan projenin ilk çalışmalarını  başlattı.
 Önce gazetelere “dansçı aranıyor” ilanları verildi. 750 aday arasından 90 genç seçildi ve bir buçuk yıl sürecek zorlu bir çalışma temposu başladı. 
Günde 8, zaman zaman 16 saat süren çalışmalar ve özgün  kostümler hazırlandı ve müzikler tamamlandı.
Estetik egzersiz, diyetisyen ve masaj uzmanları ile çalışıldı. Strech ve yoga yapıldı. Çalışmalar halk dansları adımları, bale ve modern dans konularında yoğunlaştı. Dansçılar Anadolu ritmlerinin notasyonu konulu teorik dersler aldılar.
Bu olağanüstü tempolu çalışmaların ardından 2001'de 3-4 gösteri için sahne alıp daha sonra yurt dışında  sahnelenmesi planlanan gösterinin, aylar önce biletlerinin tükenmesi üzerine Türkiye’deki programın uzatılması kararı alındı.

47 MİLYON İZLEYİCİYE ULAŞTI

Anadolu Ateşi, 2002 yılında dünya  turnesine başlayarak 106 ülkede 5 binden fazla gösteri ile 47 milyonu aşan sanatsever tarafından izlendi.
Bugüne kadar yapılan yurtdışı turneleri ve tanıtım çalışmalarıyla dünyanın sayılı dans  toplulukları arasında gösterilen Anadolu Ateşi, görkemli danslarıyla, Anadolu kültürününün dünyaya taşıyıcısı olarak gösteri dünyasında önemli bir konuma sahip.
Grup, Türkiye'deki gösterilerinin yanı sıra  Amerika’da New York Madison Square Garden, Chicago’da Chicago Theater, Fransa’da Bercy, Çin’de Çin Halk Parlamento Binası, Moskova’da Kremlin Palace, Mısır’da tarihi Muhammet Ali Camisi ve Piramitlerin önü gibi dünyanın en önemli  merkezlerinde  sahne alarak ayakta alkışlandı.

Anadolu Ateşi 2001'den bugüne ayrıca, İsrail, Almanya, Çin, Hollanda, Belçika, İsviçre, K.K.T.C., Japonya, Avusturya, Katar, Lübnan, Rusya, Azerbaycan, Ürdün, Sibirya,  Romanya, Bulgaristan, Mısır, Fransa, Amerika, Macaristan, Saray Bosna, Bahreyn, Malezya, Yunanistan, Gürcistan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan,  Dubai, Slovenya, Polonya, Beyaz Rusya, Letonya, Kazakistan, Ukrayna, Kırım,Yeni Zelanda, Tunus, İtalya, Slovakya, Arnavutluk, Filistin, İspanya, Portekiz, Suriye, İngiltere ve Martinik Adası-Karayipler’de gösteriler sundu.

Grup, Diyarbakır'ın ardından 2024 turnesi kapsamında Elazığ, Şanghay, Pekin,Şili, Antalya,Houston, Washıngton, Miami, Newjersey, Berlin, Bulgaristan'da sahne alacak.

Editör: Meral Özdemir