Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Özgür Ayaydın

Yıllardır çifçiye kredi ve tarımsal alet finansman desteğini sağlayan Ziraat Bankası'nın yanı sıra artık özel bankalar da bu sektörde faaliyet gösterenlere destek sunmaya başladı.

Çiftçiye kredidi desteğinin ötesinde himet vermeyi amaçlayan Türkiye İş Bankası bu amaçla Tarım İhtisas Şubeleri açmaya başladı. Bu kapsamda Türkiye genelinde 24 şube kuran İş Bankası Diyarbakır'daki ilk şubesini ilin tarımsal üretim merkezi olarak bilinen Bismil ilçesinde  açtı.

TÜRKİYE'DE 24 ŞUBE VAR

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, tarımsal üretimin Türkiye açısından önemine işaret ederek, şunalrı söyledi:

''Tarımı stratejik önceliklerimiz arasına alacak kadar önem veriyoruz. Buradaki yaklaşımımız sadece kredi vermekten ibaret değil. Dünyadaki yenilikçi teknolojilerle, uygulamalarla çiftçilerimizi buluşturacak bir güce, etkileşime ihtiyaç olduğunun farkındayız. Tarım İhtisas Şubelerimizle çiftçilerimiz için teknolojiyi, finansı ve tarımı bir araya getirerek çok daha verimli bir şekilde çok daha fazla ürün elde etmelerini hedefliyor; teknolojiyle yapılacak yenilenmenin finansman desteğini en uygun biçimde sağlayacak çözümleri üretiyoruz.” 

ihtisas

TARIMSAL ÜRETİMDE TÜRKİYE'NİN 14. İLİ

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ise aynı grupta diğer şubeler ise Viranşehir-Şanlıurfa, Kızıltepe-Mardin ve Islahiye-Gaziantep'te oluşturuldu.

Şubenin açılışına katılan Ekonomim Yazarı Ali Ekber Yıldırım konuyla ilgili bugünkü yazısında, Diyarbakır'ın 1 milyon 800 bine ulaşan nüfusu ve 15,3 milyar lira tarımsal üretim geliri  olduğunu belirterek, şunlarlara yer verdi:

, ''Diyarbakır’ın 4 milyon 326 bin 895 dekar arazisi, 33 bin 544 çiftçi, 36 bin 443 kişi hayvansal üretim yapıyor. Toplam üretici sayısı 69 bin 987 kişi. Diyarbakır’da 2023 yılı itibariyle çiftçilere ödenen destek miktarı 12,3 milyar lira. Tarımsal gayrisafi milli hasıla bakımından 81 il içerisinde 14. sırada yer alıyor.

Diyarbakır’da 2022 yılı verileri ile en fazla üretilen ürünlerde ilk sırada 799 bin 210 ton ile buğday var. İkinci sırada 408 bin ton ile pamuk yer alıyor. Arpa üretimi 185 bin 789 ton, dane mısır üretimi 185 bin 789 ton. Beşinci sırada ise 131 bin 701 ton ile mercimek var.''

Editör: Özgür Ayaydın