Meral Özdemir

 Diyarbakır'ın Sur ilçesi'ndeki Sur Bilim ve Sanat  Merkezi'nin (BİLSEM), kapatılacağı duyumu, öğrencileri ve velilerini derinden üzdü.

İlkokullarda sınavla belirlenen özel yetenekli öğrencilerin, örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde, özel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak, kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarına fırsat yaratılması amacıyla Türkiye genelinde hizmete sunulan BİLSEM'lerden biri de önceki yıl Sur ilçesinde açılmıştı.
Merkezde resim, müzik, drama, akıl, zeka oyunları ve robotik tasarıma kadar bir çok yaratıcı performansın yanı sıra müfredattaki diğer derslerde de  yetenekleri, uzman öğretmenleri tarafından mücehver gibi işlenen. çocuklar , 2 yıl gibi kısa bir sürede TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalarda bir çok başarıya imza attı.
Çocukların zeka ve yetenekleriyle ışıldayan bu merkez,  "kapasite azlığı ve kent merkezine uzak"  gerekçesiyle kapatılması gündemde.

VELİLER KENDİ İMKANLARIYLA 

Yaklaşık 2 yıl önce, ilçe merkezinden yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta, inşa edilen meslek lisesinin ikinci katı, Sur Bilim ve Sanat  Merkezi olarak hizmete sunuldu.  
Edebiyat, hikaye anlatıcılığı, drama, müzik, resim, akıl zeka oyunları, matematik gibi tüm alanlarda uzman öğretmenler tarafından geleceğin bilim insanı veya virtüöz yetiştirilmesi için eğitim verilen ve yeni olmasına rağmen 18 öğrencinin devam ettiği Merkez, Suriçi'ne bir hayli uzak. 
Buna rağmen hem toplu taşımanın kısıtlı olması hem de okul servisi olmadığı için veliler kendi imkanlarıyla çocuklarını okula ulaştırmak zorunda kalıyor.

De1B74B3 841C 4288 877E 1B60792C40Bf

Bu arada yarı yıl tatiline az bir zaman kala veliler, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü'nce, merkezin kapatılması yönünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı gönderildiğini öğrendi. 
Edinilen bilgiye göre, bu duruma tepki gösteren veliler, kararın gözden geçirilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü. Ancak henüz olumlu bir gelişme olmadığı öğrenildi.

İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi İlk kez Diyarbakır’da, “Eş Başkanlık” için ceza verildi

 FIRSAT EŞİTLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇİLMESİN

Öğrenci kapasitesinin az olması ve kent merkezine uzak olması gibi bir gerekçeyle  çocukların Diyarbakır'daki diğer BİLSEM'lere dağıtılacağını öğrendiklerini belirten veliler, şunları kaydetti:
 "Diğer BİLSEM'ler zaten  kapasitenin çok üstünde. Bu okul kapansa bile talep üzerine yeniden açılması gerekiyor. Madem ki uzaklık bahane ediliyor, o halde kapanma yerine başka bir yer tahsis edilsin. Sur'da bir çok mekan var. Dicle Üniversitesi içinde de yer tahsisi yapılabilir. Biz zaten çocuklarımızı kendi imkanlarımızla getirip götürüyoruz. Yeter ki çocuklarımız eğitimlerinden ayrı kalmasınlar. Öğretmenler bile büyük fedekarlık göstererek, maddi durumu iyi olmayan öğrencilere kendi ceplerinden enstrüman, malzeme alıyor. Yeter ki bu yetenekler heba olmasın diye. Sur'da zaten zor çocukluk geçiren ve sosyo ekonomik durumu kötü olan çocukların elinden bu eğitim hakkının alınmaması gerekiyor. Eğitimde fırsat eşitliğinin de önüne geçilmesin. Bütün çocuklar bu fırsattan yararlansın. Keşfedilmeyi bekleyen ne cevherler var. Yeter ki olanak tanınsın."

Editör: Meral Özdemir