Aziz FİDANCI

Diyarbakır'ın tarihi atmosferinde yaşanan Serê Salê kutlamaları, Kürtlerin Rûmî takvimine göre kutladığı yılbaşını renkli kıyafetler, geleneksel müzikler ve coşku dolu sokaklarla birleştirerek adeta bir kültür şölenine dönüştürdü.

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Diyarbakır'da, Kürtlerin Güneş yılı esasına dayalı Rûmî takvimine göre yılbaşı olarak kutladığı Serê Salê, 13 Ocak'ta coşkuyla karşılandı. Tarihi Sur ilçesinde de büyük bir heyecanla kutlanan etkinliklerde, erkekler kadın kıyafetleri giyerken, kadınlar ise erkek kıyafetleriyle sokak sokak dolaşarak "Serê salê pîroz be" (Yılbaşınız kutlu olsun) dedi,

Serê Salê kutlamalarında öne çıkan bir diğer gelenek ise "Serê salê binê malê, Xwedê zarkî bide vê malê" cümlesi oldu. Bu gelenekte, çocuklar kapı kapı dolaşarak "Yılbaşı, yılsonu Allah bu eve bir çocuk nasip etsin" dileğini ilettiler. Bu anlamlı cümleyle birlikte, çocuklar tüm evleri dolaşarak her evden bir miktar para, yiyecek, giyecek alarak keyifli bir gün geçirdiler.

Diyarbakır'ın tarihi atmosferinde gerçekleşen Serê Salê kutlamaları, geleneksel dokuları yaşatma ve topluluk bağlarını güçlendirme adına anlamlı bir etkinlik olarak dikkat çekti. Gün boyu süren coşkulu kutlamalarda renkli kıyafetler, geleneksel müzikler ve gülümseyen yüzlerle dolu sokaklar, Diyarbakır halkının kültürel zenginliğini yansıttı.

Editör: Aziz Fidancı