Eyüp Kaçar

Cemilpaşazade ailesi satın aldıkları bir uçağı Türk Tayyare Cemiyeti'ne bağışladı. 

Şeyh Said isyanının 1925 yılında bastırılmasıyla tanınmış ailelerin mensuplarından bazıları tutuklanır ve bazıları da idam edilip sürgüne gönderilir. Sürgün olayını yaşanan ailelerden biri de Diyarbakır'ın tanınmıuş köklü ailelerinden Cemilpaşazade Ailesi. Cemilpaşazade ailesinden 11 kişi tutuklanır.

UÇAK SATIN ALIP BAĞIŞLADILAR

Şark İstiklal Mahkemesi’nde yargılanan 11 Cemilpaşazade ailesi mensubundan 10'u serbest bırakılırken, Ekrem Bey 10 yıl hapis cezasına çarptırılır.

Kendi ailesi hakkında mahkemenin elinde hiç bir delil olmadığını savunan Cemilpaşazade ailesinden Kadri bey, yıllar önce yaptığı açıklamalarında, Cemilpaşazade Ziya Bey'in aile namına Türk ordusuna bir tayyare satın alarak hediye ettiğini anlattı.

Cemilpaşazade Kadri Bey, bir süre sonra aile üyelerinin mahkemede serbest kaldığını ve bunda da hediye edilen uçağın etkili olduğuna inandığını söyledi. 

Kadri Bey, Cemilpaşazade Ziya Bey vasıtasıyla Türk Tayyare Cemiyeti’ne bir uçak bağışlamanın etkisini ''mahpus bulunanların hepsi de suçsuzluk kararı ile serbest bırakıldılar'' şeklinde yorumluyor.

UÇAK MADALYASIYLA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Cemilpaşazade Ziya bey, 1927 yılında uçak bağışlayınca Türk Tayyare Cemiyeti de ''Tayyare Madalyası'' verir.

Cemilpaşazade Ziya Bey'e madalya ile birlikte verilen belgede şu ifadeler yer alıyor:

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

''Belge: Diyarbekirli Cemilpaşazade Ziya Bey’e;

Aziz ve sevgili vatanımızın müdafaası ve inkişaf ve terakkisi makasad-ı aliyesiyle teşekkül eden Tayyare Cemiyeti için buyurduğunuz hamiyet ve mürüvvetin bir nişane-i iftiharı olmak üzre zat-ı alilerine bir kıta murassa Tayyare Madalyası takdim ile kesb-i şeref eyler.
24 Mayıs 1927/1341
Türk Tayyare Cem’iyyeti Reisi
(imza)''


 

Editör: EYYUP KAÇAR