Aziz FİDANCI
Diyarbakır Kayapınar ilçesinde bulunan Diclekent Caddesi üzerindeki dünya kavşağı, sürücülerin ve yayaların hayatını riske atıyor. Trafik kurallarının hiçe sayıldığı, ışıklı yaya geçidinin gözden geçirilmesi gereken bu kavşak, tehlikeli bir noktaya dönüşmüş durumda.

Diyarbakır’da toplu taşıma şoförlerinin döner kavşağı adeta bir durak gibi kullanması, ciddi kaza riskini beraberinde getiriyor. Yetersiz denetim ve trafik ışıklarının ihlali, her gün pek çok kazaya davetiye çıkarıyor. Sürücüler, acil işlerini gerekçe gösterip hız ve kural ihlali yaparken, buna bağlı olarak oluşan trafik karmaşası, yayaların güvenliğini tehdit ediyor.

Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni Diyarbakır Park 75'te yoga şöleni

Döner kavşağı durağa çevirdiler
Trafik ışıklarının hiçe sayıldığı kavşak, toplu taşıma şöförleri tarafından durağa çevrildi. Denetimin olmadığı kavşakta hemen hemen her gün kazalar meydana geliyor.
Günlük binlerce aracın geçtiği kavşak, semt sakinlerini tedirgin etmeye devam ediyor. Kavşak ve cadde üzerinde trafik kuralları ihlal ettiği gibi pek çok kaza riskini beraberinde getiriyor.
Yolun karşısına geçerken büyük tehlike yaşayan vatandaşlar, yetkililerden kavşak ve cadde problemi için çözüm bekliyor.

Bu kavşakta kaza yaşanması muhtemeldir
Araçların yayalara yol vermediğini ifade eden vatandaşlar kavşakta büyük kazalarının meydana gelmesinin an meselesi olduğunu vurguladı.
Döner kavşaklardaki kuralların belli olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Herkes de bu kuralları biliyor. Maalesef insanların şöyle bir yaklaşımı var; ‘Benim acil bir işim var ve hızlı gitmem lazım’ gibi anlamlı olmayan sebepler öne sürüyor. Hız ve kural ihlalini her yerde yapıyorlar ama özellikle de bu döner kavşaklarda daha çok yapıyorlar. Polis gelince araçlar kavşağın ortasında yolcu almıyor. Bu cadde güzergahında alışveriş merkezi, hastane ve dershaneler var. Yayalar sürekli kavşağın ortasında araç bekliyor. Yoğun ve hızlı yaya trafiği var. 

Araçlara bakıyorum ve yayalara yol hakkı vermediklerini görüyorum. Işıklı yaya geçidi gözden geçirilmeli. O kavşakta kaza yaşanması muhtemeldir. Umarım can kayıplı bir kaza yaşanmaz. Yetkililer biran önce kavşağı korsan duraktan kurtarmalı” şeklinde konuştu.

Umarım bu kavşakta birimiz ölmeyiz
Döner kavşağın bulunduğu caddenin Diyarbakır'ın en işlek yerlerinden olduğunu ifade eden bir diğer vatandaş” Burada kazaların ana sebebi olarak toplu taşıma araçlarının kavşağı durağa çevirmesi. Düşünsenize yeşil yandı araç geçerken dolmuş veya otobüs durmuş yolcu alıyor. Akıl işi değil. Bunlara ne kadar ceza kesilirse azdır. Yeşilde durmuş ben geçiyorum. Dolmuşlu pat diye duruyor. Ben arkadan çarpıyorum suçlu kim? Ben tabi! arkadan çarptım. Kimse ona kavşaktan neden yolcu alıyorsun cezası kesmiyor. Kavşakta ışık var dolmuş ve otobüs şoförleri ışığı takmıyor. Böylesine işlek bir caddede umursamamaları akıl alır gibi değil. Yetkililerin bu işi çözmesini istiyorum. Sürücü olmak zor, yaya olmak daha da zor. Diclekent Caddesi ve dünya kavşağı 24 saat denetlenmeli” ifadelerini kullandı.

Bu kavşak hem yaya hem araçlar için tehlikeli
Bu yolu her gün kullanıyorum.  Burası hiç düzgün olmamış. Arkadaşlarımızla buradan geriliyoruz. Bu kavşak arabalar için de yayalar içinde tehlikeli. Bebek arabalı ya da küçük çocuğuyla geçmek isteyen yayalar için de korku verici. Yetkililerden bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Karşıdan karşıya geçerken tedirginlik yaşıyoruz.”

Editör: Aziz Fidancı