Diyarbakır’da, 31 Mart yerel seçimleri için siyaset ısınmaya başlarken, Büyükşehir Belediyesini DEM Partinin yeniden kazanması halinde 8 yıl aradan sonra bir kadının başkan olma ihtimali ağırlık kazandığı belirtiliyor.

Yerel seçimlerde adaylarını ön seçim ile belirleyen ve resmiyette olmasa da fiili eş başkanlık sistemini uygulayan DEM Parti, Diyarbakır’da büyükşehir adaylarını Serra Bucak ve Doğan Hatun olarak belirledi. 

DEM PARTİ HENÜZ KARAR VERMEDİ

İki eş başkan adayının belirlenmesinden sonra gözler, hangisinin resmi eş başkan olacağına çevrildi. DEM Parti yönetimi, 2016 yılından beri kazanmalarına rağmen kayyım atanan 3 büyükşehir belediyesine (Diyarbakır, Mardin, Van) hangi eş başkan adayının resmi olarak gösterileceğine henüz karar vermedi. 

Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı Diyarbakır’da çift gökkuşağı hayran bıraktı

CEGA Medyanın DEM Parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, 2014 seçimlerinden beri bir dönem kadın bir dönen erkek eş başkanın resmi aday gösterildiği Partide, 31 Mart seçimleri için Diyarbakır Büyükşehir’e kadın adayın resmi aday gösterilmesinin ağrılık kazandığı öğrenildi. 

5718RESMİYETTE KADIN BAŞKAN İHTİMALİ AĞIRLIK KAZANDI

Belediyelerde resmiyette olmasa da fili olarak eş başkanlık sistemini uygulayan DEM Partinin yeniden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin kazanması durumunda Diyarbakır tarihinde 2. Kez bir kadının belediye başkanı olması ihtimalı ağırlık kazanıyor. 

Serra Bucak Kimdir.jpgBELEDİYELERDE 2014'TEN BERİ EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ 

DEM Partinin devamı olduğu siyasi partiler, 2014 yerel seçimlerinden beri kazandıkları belediyelerde eş başkanlık sistemini uyguluyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde 2009-2014 yılında uygulanan eş başkanlık sisteminde Osman Baydemir-Hafize İpek, 2014-2019 döneminde Gültan Kısarak-Fırat Anlı, 2019-2024 dönemleri arasında ise Selçuk Mızraklı-Hülya Alökmen eş başkan seçilmişti. 

Diyarbakır Eş Başkan Adayları Serra Bucak Doğan HatunDİYARBAKIR'IN İLK KADIN BAŞKANI 2 YIL GÖREV YAPTI

Gültan Kışanak’ın Büyükşehir Belediye başkanlığı devam ederken, 2016 yılında kayyım atanmış, 2019 seçimlerinden kısa bir süre sonra ise Selçuk Mızraklı Büyükşehir belediye başkanı iken yerine yine kayyım atanmıştı. 

Yerlerine kayyım atanan Gültan Kışanak’ın ve Selçuk Mızraklı yargılandıkları davalarda hala tutuklu bulunuyor.

Editör: Ferit Aslan