Rahile Hanım

Diyarbakırlı kadın şair Sırrı Rahile Hanım

Hevsel’in nefesi, Dicle’nin sesiyle yüzyıllar boyu şairlere ilham veren Diyarbakır'da 2 asır önce kadın şair ve kadın ozanı olduğunu biliyor musunuz?

Diyarbakır, tarihi dokusu, surları, Dicle Nehri'nin serenatı ile yıllardır şairlere ilham kaynağı olmuş bir şehir. Bu eski topraklardan çıkan birçok şair arasında, özellikle Sırrî Rahile Hanım, Hatice İffet Hanım ve Fatma Bacı gibi kadın şairlerin izleri derin bir şekilde hissedilir.

DİYARBAKIR'IN 3 KADIN ŞAİRİ

Diyarbakır Dağkapı

Diyarbakır Dağkapı

Tarihinde bir çok yazar, şair çıkaran Diyarbakır'da, yaklaşık 200 yılı aşkın süre önce dönemine damga vuran 3 kadın şairi vardı. Diyarbakır'ın bu 3 kadını 1800'lerin Diyarbakır'ında yaşayarak, dini konuların yanı sıra günlük yaşamın sevinçleri ve üzüntülerini de içeren şiirleriyle okurlarını etkiledi. 

Kültürlü bir ailede büyüyen, divan kültürüyle yetişen bu şair kadınlardan biri Şair Sırrî Rahile Hanım. Şair Sırrı Hanım, kendi ifadesiyle, "Diyarbakırlıların toplandığı bir cemaatte gözlerimi bağlayıp otursam ve elimi atsam, tuttuğum ya şair ya münşidir'' diyerek kadim kentin bulunduğu kültürel gelişmeyi anlatıyor.

Diyarbakır'da adı ''Şair Sırrı Hanım'' olarak okula verilerek yaşatılan kadın şairlerin genellikle saygın ailelerden gelmeleri nedeniyle kendilerini rahatça ifade edebildikleri kaydediliyor.

KIZ KARDEŞ DE ŞAİR

Şair Sırrı Hanım Ortaokulu

Diyarbakırlı şair kadın Sırrı Hanımın adının verildiği okul

Sırrı Rahile Hanım'ın kız kardeşi Hatice İffet Hanım da kadim kentin tanınmış şairleri arasında yer alıyor. Divan tarzında yazan İffet Hanım'ın şiirlerinde tasavvufi etkiler ve estetik bir anlatımın dikkati çektiği kaydedildi.

KARAKIŞ DESTANI

Fatma Bacı ise Diyarbakır'ın kadın saz şairleri arasında yer alıyor. "Dalkabak" ailesinden gelen kadın halk ozanı Fatma Bacı, "Karakış Destanı" adlı eseriyle, şehrin zorlu kış aylarını etkileyici bir dille anlatarak dikkati çeker. 

“Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız” “Mesut hoca devam ederse Diyarbakır’dan ev tutacağız”

Fatma Bacı'nın şiirlerinden günümüze ulaşanlar arasında, "Agıt" adlı eseri, zamanla değişen bir halk şarkısına dönüşmüştür.


 

Editör: EYYUP KAÇAR