Diyarbakır'da belli bir yaş grubunda olan kesimin tanıdığı, genç yaşta ölen sanatçısı 8 albüm bıraktı.

Genelde 60 yaş ve üzeri grupta olanların tanıdığı Diyarbakır'lı ses sanatçısı Kenan Temiz vardı. Tek Kapı Semti'nde, artık faaliyette olmayan Temiz Ekmek Fabrikası'nın sahibi olan Kenan Temiz, ailesinin tüm engellemelerine rağmen, müziğe olan sevgisi nedeniyle, Ali Emiri Ortaokulu'nun ikinci sınıfında okulu bıraktı. 

Kenana1

Yedi çocuklu bir çiftçi ailesinin üçüncü ferdi olarak 1946 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelen Kenan Temiz, müziğe olan derin tutkusu sayesinde hayatına yön verdi. 

Ailesi, Kenan Temiz'in müziğe olan tutkusunu anlamakta zorlanıyor ve onu engellemeye çalışıyordu. Ancak bu engellemelere rağmen, Kenan Temiz 1962 yılında müzik kariyerine adım attı. Celal Güzelses'in öncülük ettiği Halk Müzik Cemiyeti'ne katıldı ve 1967 yılında ilk plağı olan "Aç Kapını Sana Geldim"i piyasaya sürdü.

İLK BAND KAYDINI YAPAN SANATÇI

Kenan Plak

Kenan Temiz, 1972'de Türkiye'de ilk bant kaydını yaparak bir dönemin kapanmasına öncülük etti. Bu kayıt tekniği sonraki yıllarda geniş bir şekilde benimsenerek yaygınlaştı.

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Bir süre yaşadığı Ankara'dan sonra İstanbul'a yerleşen Kenan Temiz, 1977'de ilk televizyon programını gerçekleştirdi. Kenan Temiz, 1981 yılında Diyarbakır'da çekilen "Kirvenin Kızı" adlı sinema filminde başrolde yer aldı.

Ki̇rveni̇n Kizi 1

Ancak, çok sayıda sigara içme alışkanlığı nedeniyle Kenan Temiz, 24 Ekim 1993 tarihinde, henüz 47 yaşındayken hayatını kaybetti.

Sanatçının erken vefatı müzik dünyasında büyük bir kayıp olarak değerlendirildi. Uzelli etiketiyle yayınlanan 8 albümü, onun müzik mirasını canlı tutmaya devam etmekte.

Kenan Temi̇z Ki̇rveni̇n Kizi Fi̇lm Seti̇

1981 yılında Diyarbakır'da çekilen Kirvenin Kızı film setinden

Fotoğraflar: diyarbakırlisaripişo / antolojidiyarbakir

Editör: EYYUP KAÇAR