Nazmi Kahraman

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

Trafik kültürünün olduğu medeni ülkelerde uygulanan bir sistem veya teknik olan fermuar sisteminin uygulanması hayat kurtarıyor.

Ambulans şoförlerinin büyük bir bölümü aynı zamanda Acil Tıp Teknisyeni  veya Paramedik olarak da görev yapıyor. Hastaya ulaşmak için saniyelerle yarışan ambulans şoförleri, vakaya ulaştıktan sonra müdahalede bulunuyor ve hastayı zamanında hastaneye göndermenin çabasında bulunuyor. Ancak şoförlerin trafiktin en büyük sorunlarından biri sürücülerin fermuar tekniğini uygulamaması olduğu belirtildi.

Mantığı çok basit olan fermuar sisteminin sürücüler tarafından uygulanmamasının cana mal olabileceğini ifade eden yetkilier, sürücülerin, sol şeridi isgal edip, ambulans, itfaiye veya hasta nakil araçlarına bilerek veya bilmiyerek yol vermediklerini bnelirtti.

FERMUAR SİSTEMİ NEDİR

Fermuar sisteminin basit bir uygulama  olduğunu ifade eden yetkililer, kaza olduğu zaman sağ şeritte bulunan araçların yolun sağına, sol şeritte bulunan araçların ise yolun soluna araçlarını çekerek ambulansın, itfaiyenin, hasta nakil aracının ve acil durumda geçmek zorunda kalan araçların geçebilmesi için ortada açılan yola fermuar sistemi denildiğini bildirdi.

FERMUAR NEDİR

İki parçalı kumaş şeride tutturlumuş karşılıklı dişler ve bunların uzerinde yürüyerek kapanmalarını sağlayan ve bir parçadan oluşan fermuar, genellikle giysi, çanta, cüzdan gibi eşya ve aksasurda kullanılann kapama ve açma düzeneğidir.

CHP VE İYİ PARTİ ARASINDA DA KULLANILDI

Trafikte olguğu gibi bu sistem başka alanlarda da uygulanabiliyor. Fermuar sistemi, 1923 yılında yapılan milletvekili seçimlerinde, CHP ve İYİ Parti arasında da uygulandı. 

Buna göre, bazı illerde CHP, bazı illerde de İYİ partili milletvekilleri birinci sırada gösterilmişti.

Editör: Nazmi Kahraman