Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanı iken, 2016 yılında tutuklanan Gültan Kışanak’ın 7 yıllık azami tutukluluk sürecini tamamlaması ile ilgili mahkeme kararını verdi. 

Avukatları, 25 Ekim tarihinde Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak, Gültan Kışanak’ın yasada belirtilen 7 yıllık azami tutukluluk süresinin dolduğunu belirterek, tahliye talebinde bulundu. 

BAŞVURUDAN ÖNCE MAHKEME ARA KARAR VERMİŞ

Avukatların 25 Ekim tarihli başvurusuna teknik olarak şimdiye kadar mahkemeden bir yanıt verilmezken, mahkemenin 12 Ekim’de dosya üzerinde tutukluluğun değerlendirilmesinde bir ara karar verdiği ortaya çıktı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararda, Gültan Kışanak’ın  Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesinin mahkemeleri dava dosyası ile birleştirilen 2019/146 esas sayılı dava doyasından tutuklu bulunmakta iken tutuklulukta geçirdiği süre göz önünde bulundurularak 21 Kasım 2022’de tarihinde tahliye edildiğini belirtti. 

Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi Amedspor şampiyonluğunun belgeselinin çekilmesini önerdi

5505b55a0f2ab8071867782f.jpg

MALATYA TAHLİYE ETTİ, ANKARA’DAKİ TUTUKLULUĞU SÜRÜYOR

Kararda, Kışanak hakkında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile Kobani olayları davasında 16 Ekim 2020 tarihinde bir tutuklama kararı daha verildiği belirtilerek, “Söz konusu halen tutuklu bulunduğu suçlar yönünden tutuklulukta geçecek azami sürenin dolmadığı anlaşılmaktadır. Bu yönü ile sanık müdafilerinin talebi yerinde görülmemiştir” denildi. 

Gültan Kışanak’ın Avukatı Cihan Aydın, 25 Ekim 2023 itibariyle kışanak’ın tutukluluğunun 7. yılını doldurduğunu, bu sürenin öneminin ulusal yasalarında öngörülen maksimum tutukluluk süresi olması olduğunu ifade etti. Avukat Aydın, konuşmasında şöyle dedi:

i-60

“MAKSİMUM TUTUKLULUK SÜRESİ AŞILAMAZ”

“Her ne kadar Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi  Kışanak hakkında ‘farklı suçlardan’iki ayrı tutuklama kararı bulunduğunu, ilk tutuklama kararı olan Diyarbakır Sulh Ceza Mahkemesinin kararının 21.11.2022 tarihinde kaldırıldığını, Ankara Sulh Ceza Mahkemesinin 16.10.2020 tarihli ikinci tutuklama  kararının başka suçtan dolayı verildiğini belirterek yasada öngörülen 7 yıllık tutuklama süresinin dolmadığını ve bu nedenle Sayın Kışanak’ın tutukluluğunun devamına karar vermiş ise de; yasada ve yargı içtihatlarında böyle bir ayrıma gidilmediğini, farklı suçlardan birden fazla tutuklama kararı olsa bile yasada öngörülen maksimum tutukluluk süresinin aşılamayacağını belirtmek isteriz.”

"MAHKEMENİN KARARI AYM'YE AYKIRIDIR"

Kışanak’ın Avukatı Cihan Aydın, AYM’nin Murat Narman başvurusunda verdiği karara atıfta bulunarak, “Bu karardan da anlaşılacağı üzere Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinin Sayın Kışanak’ın tahliye talebinin reddi konusunda dayandığı gerekçeler hem yasanın lafzına hem de yukarıda atıfta bulunduğumuz AYM kararına açıkça aykırıdır. Kesintisiz olarak 7 yıldır tutuklu olan Sayın Kışanak derhal tahliye edilmelidir” dedi.  

Editör: Ferit Aslan