Günümüzde endüstriyel üretim ve değişen tat tercihleri, geçmişin nostaljik lezzetlerini unutturmaya devam ediyor.

Elma, Anadolu kökenli olmasına rağmen tarih öncesi çağda Avrupa'da kendiliğinden yetişen yabani bir meyve olarak bilinir. Antik çağda da cennetin yasak meyvesi olarak adlandırılan elma, dünya genelinde hemen hemen herkes tarafından bilinen ve tüketilen meyve. Elmaların bir de karamel ile kaplanarak oluşturulan göze ve damağa hitap eden çocuklar için bir lezzeti var; elma şekeri.

Eski doğal ve tatların giderek yok olduğu lezzetler arasında yer alan elma şekeri, özellikle çocukluğumuzun anıları arasında iz bırakan tatlı bir şekerleme.

Elma şekeri, bütün elmaların cam şekeri veya karamel ile kaplanmasıyla hazırlanan bir şekerleme. Cadılar bayramı gibi özellikle elma hasadına yakın dönemlerde bolca tüketilen bu lezzet, çocukluğumuzun unutulmaz yiyecekleri arasında yer alır.

ÇOCUKLARIN SOKAK LEZZETİ ELMA ŞEKERİ

Elmalı Şeker

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

Çocukluğumuzun lezzetleri günümüzde neredeyse yok denecek kadar az. Elma şekeri ise, eskiden Diyarbakır sokaklarında tepsilere dizilerek satılan kırmızı gözalcı rengiyle hatırlanıyor. 

Sokak aralarında başlarında tepsilere dizili elmalı şekerlerle; ''elmalıııı şekeeeeeer'' diye bağırarak, çocukların dikkatini çekmeye çalışan satıcılarla birlikte, bu lezzet de artık yok oluyor. O ev yapımı üretim ve doğal lezzet, günümüzde yerini, fabrikasyon üretim ve farklı tat tercihlerine yöneltti.

ELMA ŞEKERİ HAZIRLANIŞI

Elma şekeri, su ile şekerin kaynatılarak koyulaştırılmasından oluşan pekmez kıvamındaki sıvıya, özellikle kırmızı elmaların batırılıp soğutulmasıyla yapılır.

Üzerindeki şekerlemeyi yedikten sonra, ekşimsi elmanın ısırılışıyla damakta ekşi, tatlı karışımı farklı bir lezzet bırakırdı.

Günümüzde ise doğal rengi yerine beyaz elma tercih eden üreticiler, elma şekerinin kırmızı görünmesi için kızılcık şekeri veya gıda boyası kullanarak bu geleneksel lezzeti sürdürmeye çalışıyor.

Elma şekeri, doğallığını kaybetmeden üretilen bir tatlı olarak hafızalarda yer etmiş olsa da günümüzde üretim süreçlerinde ve kullanılan malzemelerde değişim gösteriyor. 

Üreticiler, elma şekerini kırmızı göstermek için doğal rengi olan kırmızı elmanın yerine beyaz elmaları tercih ediyor ve renklendiriciler kullanıyor.

Geleneksel lezzetlere duyulan özlemle birlikte, belki de elma şekeri gibi nostaljik tatlar yeniden keşfedilmeyi bekliyor.

Unutulmaz lezzetler arasında yer alan elma şekeri, belki de gelecek nesillerin de keşfetmesi için bir öykü olarak hatırlanacak.
 

Editör: EYYUP KAÇAR