Diyarbakır Valiliğinde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Vali İhsan Su ve ilgili kurum temsilcilerinin katıldığı taoplantıda, 1980 askeri darbesinin ardından yaşanan işkencelerle anılan eski Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin, müze yapılması değerlendirildi.

Toplantıda, katılımcılara cezaevinin müzeye dönüştürülmesine ilişkin yürütülen proje çalışmaları hakkında detaylı bilgi verildi.

Cezaevinin dönüşümüne ilişkin proje çalışmasının Eylül 2024'te tamamlanması bekleniyor.

DÜNYANIN EN KÖTÜ CEZAEVLERİ ARASINDA

Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor Diyarbakır’da bulvar ve caddelerde yol çizgileri yenileniyor

ceza-1Diyarbakır'ın Merkez Bağlar İlçesi'nde 1972 yılında yapımına başlanan Diyarbakır Cezaevi, 4 Temmuz 1980'de açılmış, 12 Eylül 1980 sonrası askeri yönetime devredilerek, "Sıkıyönetim Askeri Cezaevi" olarak kullanılanmıştı.

Darbe döneminden sonra işkencelerle anılmaya başlanan, yaşananlarla ilgili birçok belgesele konu olan ve hakkında çok sayıda kitabın yazıldığı cezaevinin müzeye dönüştürülmesi kararının ardından  11 Ekim 2022'de Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan protokolle Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne devredildi.

12 Eylül 1980 askeri darbesi sırasında mahkûmlara yönelik kötü muameleler nedeniyle The Times gazetesi tarafından “dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevi” arasında gösterilmişti.

DANIŞMA KURULU OLUŞTURULACAK

 49 bin 204 metrekare olduğunu 5 bloktan oluşan cezaevinin "Müze ve Kültür Alanı" projelerinin geliştirilmesi için  arasında akademisyen ve daha önce bu cezaevinde mahkum olarak kalanların da arasında yer aldığı kişilerin katılımıyla danışma kurulu oluşturulacak.

Editör: Özgür Ayaydın