Nazmi Kahraman

Diyarbakır'ın gözde köşkleri arasında yer alan o köşkün, aslında işçiler için yapıldığını biliyormusunuz?

Yaklaşık 9 bin yıl süresince yaşamın kesintiye uğramadığı kadim kent Diyarbakır'da, bir zamanlar herkesin gıpta ettiği köşkler de bulunuyordu. Tarihte sayıları oldukça fazla olan köşklerden günümüzde sadece bir kaçı ayakta kalabildi.

Ayakta kalan köşkler arasında yer alan Erdebil, köşkünün yapılış amacı ilginç. Kentin gözde köşkleri arasında yer alan mekanın işçiler için yapıldığı belirtiliyor.

İŞÇİLER KALIYORDU

Erdebil, M.S 512 yılında Bizans Kralı I. Anastasius tarafından yaptırıldı. Bölgede köprü ve benzeri inşaat işlerinde çalıştırılmak üzere yaptırılan köşkte bir süre işçiler kaldı. Bir çok medeniyetin ikametgahı olan bu mekan, Osmanlıların himayesine geçtikten sonra köşk olarak anılmaya başlandı. 17. yüzyılda pek çok defa onarımdan geçen konak, Osmanlı Devletine verdiği hizmetlerin karşılığı olarak, İbrahim Hafid Paşa'ya verilir.

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

ADI İRAN'DA BİR YER

 Köşkün adı İran'da bir eyalet ve şehrin adı olan Erdebil ile anılıyor. İsmini, İran'nın bir eyaleti ve şehri olan Erdebil'den alan Erdebil Köşkü'nde bir zamanlar İranlıların kaldığı ve bu nedenle Erdebil adını aldığı söyleniyor. 

Diyarbakır İrabnlılara yabancı değil. İranlıların 1500'lü yıllarda Diyarbakır'da yaşadıkları ve On Gözlü Köprü yakınlarında bir boğulma olayının yaşandığı biliniyor. 

Tarihte, On Gözlü Köprü yakınlarında yüzen bazı İranlıların boğulması nedeniyle bu bölge Acem Gölü olarak adlandırılıyor.

Erdebil Köşkü, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun tescilli yapıları arasında yer alıyor.

Editör: Nazmi Kahraman