Nazmi Kahraman

Sütlü Nuriye tatlısının, 1900’lü yılların başında Diyarbakır yöresinde çıkan bir tatlı olduğunu biliyormusunuz.?

12 Eylül döneminde bir generalin, satın aldığı baklavanın fiyatının yüksekliğini, İstanbul Belediye Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Akansel'e şikayet etmesi üzerine, o yıl Ramazan Bayramından iki gün önce baklavanın satış fiyatının üst sınırıyla ilgili liste yayınlandı.

Ancak belirlenen fiyatın, baklava maliyetini kurtarmaması üzerine, Güllüoğlu Baklavaları sahipleri, narh fiyatı dahilinde satılabilecek maliyette bir baklava yapmanın çaresini aradı. Fıstık yerine fındık kullanılarak ve süt ilave edilerek de tatlının gramajı arttırılmış. 

Tatlının ismi ile ilgili olarak, tatlının mucidi Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nejat Güllü şöyle demişti:

''Maliyeti düşük ancak oldukça da lezzetli olan bu tatlıya oluşturulan listede olmayan, ilginç bir isim vermek istedik. Sonunda da 'Sütlü Nuriye' ismine karar verdik. Ancak, bu tatlının isminin nereden geldiği çok merak edildi. Ama bu ismin hiçbir anlamı, hiçbir hikayesi yoktu. Bizim esas amacımız bu tatlıyı insanlara sevdirebilmekti.''

Masterchef programına katılan ve Güven Tatlı işletmesinin sahibi Metin Güven'in söylediğine göre,  bu tatlıyı babasına ait işyerinde çalışan Diyarbakırlı bir kadın icat ve imal etti.

DİYARBAKIR USULU "SÜTLÜ NURİYE"

Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu Diyarbakır'da ceviz büyüklüğündeki dolu korkuttu

Sütlü Nuriye tatlısı, 1900’lü yılların başında Diyarbakır yöresinde doğmuş olan bir tatlıdır. Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan Sütlü Nuriye, baklavaya göre hafif olması nedeniyle tercih edilir.

Badem ve baklava yufkasıyla hazırlanan ve üzerine sütlü şerbet dökülen tatlı, halk arasında "Diyarbakır baklavası" olarak adlandırılır. Diğer baklava çeşitlerine göre bu tatlının içinde bolca badem bulunur.

SÜTLÜ NURİYE TARİFİ

44 adet baklavalık yufka 
2 su bardağı iri çekilmiş fındık
Yufkaların arasına sürmek için;
Tereyağı
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
3 su bardağı süt

Kaynak..vikipedi özgür ansiklopedisi.

Editör: Nazmi Kahraman