Ferit Aslan

Diyarbakır’lı Kürt müziğinin, “Taçsız kraliçesi” 27 yıl önce bugün İzmir’de hayata gözlerini yumdu. Mezarı, Belediye tarafından 9 yıl önce Diyarbakır’a nakledilmek istendi, ama çocuklarının talepleri nedeniyle gerçekleşmedi.

-195

KIŞANAK, MEZAR NAKLİ İÇİN 9 YIL ÖNCE GİRİŞİMDE BULUNDU

Kürt müziğinin ünlü sesi Ayşe Şan’ın bugün ölümünün üzerinden tam 27 yıl geçti. Diyarbakır’da doğan ve söylediği Kürtçe ve Türkçe türküler ile herkesi büyüleyen Ayşe Şan’ın İzmir’de vefatından sonra Diyarbakır’da 2014 yılında ölüm yıldönümünde kendisi için Büyükşehir Belediyesi tarafından anma törenleri yapıldı. Törene, kızı Yasemin ve oğlu Murat Şan da katıldı.eski Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, o dönem Kültür Daire Başkanı Muharrem Cebe’ye İzmir’deki mezarın Diyarbakır’a nakil edilmesi için gerekenin yapılmasını istedi. Ancak, bu talep ve istek gerçekleşmedi.

-198

"ÇOCUKLARI MEZAR NAKLİ İÇİN BİRER DAİRE İSTEDİ"

Aradan geçen 9 yıl sonra Cebe, Ayşe Şan’ın mezarının neden Diyarbakır’a nakil edilemediğini anlattı. O dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı olan Cebe, CEGA Medyaya yaptığı açıklamada, “Oğlu ve kızı ile görüştük önce olumlu yaklaştılar. Hatta bazı özel eşyalarının da olduğunu onlarında Diyarbakır’da kent müzesinde sergilenebileceğini söylediler. Ama daha sonra her biri bunun karşılığında bizden birer ev istediği için bu şartlarını yerine getirilemediğimiz için mezarını nakil edemedik” dedi.

Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı Diyarbakır’da esnafın hibe lastikleri ile mezar kazıldı

-199

TAÇSIZ KRALİÇE AYŞE ŞAN KİMDİR?

Dengbej Eyşana Kurd, Eyşe Xan, Eyşana Elî isimleriyle de tanınan Ayşe Şan, dengbej bir babanın kızı olarak 1938 yılında Diyarbakır’da doğdu.  Daha sonra sırasıyla Gaziantep, İstanbul, Almanya, Bağdat ve İzmir’de yaşadı. Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyleyerek radyolarda çalıştı. Konserler verdi, kasetler doldurdu. Annesi dışında ailesinin tümü müzik yapmasına karşı çıktı.  Vasiyetine rağmen doğdu şehre öldükten sonrada dönemedi.18 Aralık 1996 tarihinde İzmir’de hayata gözlerini yumdu.

Editör: Ferit Aslan