Özgür Ayaydın

Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kurulan Dudak Damak Yarıklı Bebekler (DDY) için tam donanımlı ortodontik tedavi ve ailelerini bilinçlendirme eğitim ünitesi yakın zamanda açılıyor.

Dudak Damak Yarığı Bebek Tedavi Kliniği ve Ebeveynlerini Bilinçlendirme Eğitim Ünitesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dicle Üniversitesi Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı ve Karacadağ Kalkınma Ajansının ortaklığında yapıldı. 

Protokol, 15 Ağustos 2022 tarihinde Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Meral ve Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi. Kamile Oruç’un katılmıyla imzalandı.
 
Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kurulan tam teşekküllü Dudak Damak Yarığı Ünitesi Yeni Doğan Kliniği, Güneydoğu Anadolu Bölgesine bu konuda hizmet veren tek klinik konumunda. Bu üniteye entegre olarak Diş Hekimliği Fakültesi’nde kurulan Aile Bilgilendirme Platformu da Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip.

Dudak Damak Yarığı Bebek Tedavi Kliniği ve Ebeveynlerini Bilinçlendirme Eğitim Ünitesi Protokol imza töreni

Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı Diyarbakır'daki ihalelerin incelenmesi kararlaştırıldı

İmzalanan protokolde projenin detayları şöyle sıralanmıştı:

“Diyarbakır Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde, Dudak Damak Yarıklı bebekler (DDY) için tam donanımlı ortodontik tedavi ve ailelerini bilinçlendirme eğitim ünitesinin kurulmasıdır. Bu ünitede, DDY ile doğan bebeklerin ameliyat öncesi ortodontik tedavilerinin yapılabilmesi için yeni teknolojik gelişmelere uygun bir klinik oluşturulması amaçlanmıştır. Ayrıca bu kapsamda bu anomaliye sahip bebeklere ait arşiv kayıt sistemi kurularak hem tedavi edilen hem de beslenme desteği sunulan tüm bebekler kayıt altına alınacaktır. DDY bebeklere tedavilerin başarıyla uygulanması için bebeklerin ailelerine tedavi ile ilgili gerekli eğitim ve motivasyonun yanında bu anomaliye karşı sosyal ve psikolojik farkındalık eğitimleri verilmesi amaçlanmıştır.Proje; düşük gelir seviyesine sahip ailelere dezavantajlı bireylerden oluşan bebek ve çocuklara yönelik olması nedeniyle programın “sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan il ve ilçelerde olmak üzere; toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasının sağlanması” amacına hizmet etmektedir. Programın 3. önceliği olan “sosyal içerme” önceliğinin “Toplumun dezavantajlı kesimlerinin yaşam kalitelerinin yükseltilmesi ve dezavantajlı kesimlere sunulan hizmetlerin kalitesinin artırılması” amaçları ile birebir ilişkilidir. 
Ülkemizde her 500 veya 700 bebekten (bölgelere göre farklılıklar göstermekle birlikte) (1/500-1/700) bir bebek DDY anomalisi ile doğabilmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi için bu yıllık en az 1000 bebeğin DDY anomalisi ile doğabileceği anlamını taşımaktadır. Diyarbakır yeni doğan nüfus açısından Türkiye’de en yüksek nüfusa sahip illerden birisidir. Bu gözlemler değerlendirildiğinde ilimizde ve çevre illerde bu anomaliyle doğmuş ya da doğacak çocuk sayısının tahminlerimizden çok daha fazla olabilmektedir."

Editör: Özgür Ayaydın