Depremde, 1 bloğu çökerek 89 kişiye mezar olan Diyar Galeria davasında aylardır tutuklu olan Diyarbakır’ın iki tanınmış iş insanı Mehmet Şirin Yiğit ve Sedat Eser, suçsuz olduklarını belirterek, tahliyelerini istedi. 

Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Diyar Galeria davasında tutuklu yargılanan sanıkların ve tanıkların ifade tutanaklarında çarpıcı ifadeler yer aldı. Aranan 3 müteahhidin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 7 sanığın duruşmasında ilk savunmayı Diyarbakır’ın tanınmış simlerinden biri olan tutuklu sanık Sedat Eser yaptı. 

“13 YIL ÖNCE ALINAN ZEMİN ETÜT RAPORU YÖNETMELİĞE UYGUN”

Unknown-57

Eser, Diyar Galeria’da 13 yıl önce alınan zemin etüt raporunda yönetmeliğe uygun yapıldığı ve uygun malzemeler kullanıldığına dair raporu mahkemeye sunduğunu söyledi. Elazığ Fırat Üniversitesinden alınan raporda, 4 bloktan sadece 1 bloğun yıkıldığı, yıkılan bloğun spor salonu ve hemen Galeria arkasında yapılan binanın sebep olduğu belirtildiğini söyleyen Eser, “Daha sonra bir rapor ek rapor daha aldırıldı, bu da yetmedi daha sonra Dokuz Eylül'den bir rapor daha aldırıldı” dedi. 

Sedat Eser, İzmir'den alınan rapor için ek evraklar gönderilmediğini, bu nedenle İzmir'den alınan rapor hayali bir rapor olduğunu ileri sürerek, “Sadece ‘müteahhit’in projesine rastlanmadı’ diye ‘müteahhit suçludur’ diye bir iddia ortaya atılmıştır, iddianame suçu şirketimizin üstüne atmak için düzenlenmiş bir iddianamedir. 4 bilirkişi raporu lehimize iken sadece aleyhimize olan 1 rapora istinaden burada suçlanmaktayız” dedi. 

galeria-sitesi

“1 BLOK YIKILDI, 3 BLOK AYAKTADIR”

Eser, depremde Galeria’nın sadece 1 bloğunun tamamen yıkıldığını, diğer 3 blok ayakta kaldığını ve 3 blokta bir çatklak bile bulunmadığını ileri sürerek, “Binanın kolonlarının sonradan kesildiği tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir, proje statiğini bozacak işlemler inşaattan sonra oradaki sahipler tarafından yapılmıştır, spor salonuna ait proje ile bizim inşaat projesi arasında bir benzerlik kalmamıştır, yapılan işlemlerden ben sorumlu değilim, Galeria onlarca deprem gördü, hiçbirinde yıkılmadı, binanın yıkılmasının sorumlusu ben değilim” dedi. 

“BU DOSYADA SANIK SIFATIM YOKTUR”

12523089_1507766399519807_6753709641973581719_n

Tutuklu Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı Mehmet Şirin Yiğit ise, fiili olarak inşaata dahiliyetinin olmadığını söyledi. 1995 yılında şirketten ayrıldığını ve tüm mesaisini oda başkanı olmam sebebiyle oraya harcadığını söyleyen Yiğit, “bu dosyada sanık sıfatım yoktur, ben şirkete ortak ta olabilirdim ancak değilim, ben de gerçeğin ortaya çıkmasını istiyorum, bu dosyanın faili kimse ortaya çıksın. 1999 yılında bu Galeria teslim edildiği zaman bir dizaynı ve projesi vardı, depremden önceki durumuna baktığımızda ilk haliyle alakası olmayan bir haldedir, bu dediklerimin hepsi ispatlandı, iddianame hukuk dışıdır” diye konuştu. 

Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti Diyarbakır’a 108 yıl sonra atanmıştı, ikinci kez yönetti

Yiğit, iddianamede 14 hukuk hatası yapıldığını, kanuna aykırı düzenlendiğini iddia ettiği  iddianame ile tutuklu kalmaları ve ceza almalarının hukuka aykırı olacağını ifade bilirkişi raporu ile iddianame arasında 4 gün süre olduğunu bu nedenle kendilerine raporu inceleme süresi bile verilmediğini söyledi.

TANIKLAR, “ŞİRİN YİĞİT’İN GALERİA İLE İLGİSİ YOKTU”

Diyarbakır eski Borsa Başkanı Fahrettin Akyıl dahil çok sayıda tanık dinlendi. Tanıklar, Şirin Yiğit’in Diyar Galeria ile ilgisi olduğuna dair bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

followed-magnitude-6-4-quake-793702609.jpg

“KOLONLAR KESİLMİŞTİ, SÖYLEDİM, DİNLEYEN OLMADI”

Duruşmada tanık olarak dinlenen Mehmet Elbistan, 2009 yılında Galeria’ da bir daire aldığını, o dönem kızının oraya yerleştiğini, her yıl yaz mevsiminde kızını ziyaret ettiğini söyledi. Kendisinin Samsun’da kaldığını söyleyen Elbistan, “Kızım, A blokta 9. Katta ve 30 nolu dairedeydi. Orada alışverişte yapardım, orada bir market vardı, B Blok altında bir marketti, marketin içini dolaşırken ve alt kata inen bir merdiven vardı, o merdivenin yanında 2 kolon vardı, dönüşü engelliyordu, bir sonraki yıllarda geldiğimde orada kolonun olmadığını gördüm, bunu görünce yönetime kolonların kesildiğini söyledim, sonra Samsun’a döndüm, kimse dediklerimi dikkate almadı.  Orada 2 kolonun kesildiğini bizzat gördüm” dedi. 

Editör: Ferit Aslan