Geçen yıl 6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketi nedeni ile yapılamayan  2. Mezopotamya Turizm ve  Gastronomi Fuarı  bu yıl 104 firmanın katılımı ile kapılarını açtı.  Fuar 4 gün süreyle açık kalacak.
  Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve TURSAB Fuarcılık Hizmetleri A.Ş'nin  ev sahipliğinde düzenlenen ve bu yıl ki temasının “Turizmde Destansı Topraklar”  olduğu "2. Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı" kapılarını açtı.

6Ac3E18F Ef29 4233 8944 3Eea66472387
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak ile çok sayıda davetlinin katılımıyla  yapılan fuarın açılışında  DTSO Başkanı Mehmet Kaya, 2024 yılının ikinci fuarını bugün açtıklarını söyledi.

 Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı'nın ilkini 2022 yılında düzenlediklerini, bugün de ikincisini gerçekleştirdiklerini ifade eden Kaya, 2023 yılında  ise 6 Şubat depreminden  dolayı fuarı düzenleyemediklerini belirtti.
Kaya, yaptıkları bölgesel çalışmalarda hep 3 "T'yi" ifade ettiklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Tarım, turizm, teksil genç, beşeri kaynağımızla bu bölgenin en üstün öne çıkarılması gereken sektörler. Tabi bu ara moda olarak biz aynı zamanda 4.üncü T'yi de yanına koyarak,  teknoloji ve teknolojik yatırımlarıda  önünü açacak çalışmaları beraber götürüyoruz.  Mezopotamya markası ile bu fuarı düzenliyoruz. Bölgedeki iller ile birlikte Mezopotamya markasına sahip çıkarak bu marka altında turizm alanında çalışmalar yapmayı önemsiyoruz.  2022 yılında ilkini düzenlediğimiz fuarı 17 bin kişi ziyaret etti ve 33 il ve ilçe katılım sağladı, 12 ülkeden ziyaretçi alındı.  Bu yıl 13 farklı ülkeden 20 kişilik satın alma heyetlerimiz var.  Partner ilimiz Mersin ve Mersin Büyükşehir Belediyemiz Mersin adına fuarımızda. . Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Irak’dan katılımcılarımız var.   9  il ve 1 ilçe katılımı ile fuarımızı düzenliyoruz.  43 ana katılımcı, 49 alt katılımcı firmamız var.  Toplam 104  katılımcı."
 Fuar süresince Kültür ve İnanç Paneli, Gastronomi Paneli ve workshoplar düzenlediklerini aktaran Kaya, "Mezopotamya coğrafyasına ait kültürel değerlerimiz, yöresel lezzetlerimiz 4 günlük fuar süresince sizlerle olacak" dedi.
Diyarbakır  Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı  Serra Bucak da Mezopotamya coğrafyasında başta turizm olmak üzere birçok alanda işbirliği içinde olmaları gerektiğini ifade etti.
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Mezopotamya'nın iki nehir arasında ki kutsal topraklar ve kadim  bir coğrafya olduğunu söyledi

Yöresel lezzet şöleni

Diyarbakır’da 2 bin 148 ekip ve 10 bin 501 personelin görevlendirildi Diyarbakır’da 2 bin 148 ekip ve 10 bin 501 personelin görevlendirildi

Fuarda, DTSO Gastro inovasyon Merkezi'nce , kadın kooferatifleri üyeleri ve Diyarbakırlı şefler  tarafından üretilen kentte özgü yöresel ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.  Stantta bugün parxaç, kürt böreği, bulgurlu ekmek, sütlü ekmek ve Diyarbakır çöreği tadım için meraklısıyla buluşacak.

3Fb18236 Fca0 448A B59E Dcbeaa84Ebde

Ayrıca, 24 çeşit Cizre yöresel yemekleri, Mardin'e özgü  cevizli sucuk, kibe mumbar, davudiyet, yeşil erik yahnisi ile, Van el dokuması kilimleri de fuarda sergilenenler arasında.

3Aba3057 C9Dd 4A5F 8Cd5 55Df0A1Dbb37

Editör: Meral Özdemir