Açıklamada, “BM'nin Gazzeli ve Filistinli çocukları, dünyadaki diğer çocuklar gibi koruma sorumluluğu konusundaki başarısızlığı ve isteksizliğini kınıyor, BM ve bağlı organı UNICEF'i görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz” denildi.

Türkiye’deki 81 Baro İsrail’in saldırılarına karşı Gazze’deki çocukların korunması için BM ve UNICEF’i göreve davet eden yazılı bir açıklama yaptı.

‘ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME 27 OCAK 1995 YILINDA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR’

Açıklamada şu 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nün tarihsel arka palanına ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 20 Kasım 1959 yılında Çocuk Hakları Bildirgesini, 20 Kasım 1989'da Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi kabul etmiştir. Sözleşmenin kabul tarihi olan 20 Kasım günü tüm dünyada "Çocuk Hakları Günü" olarak kutlanmaktadır. Türkiye'nin 14 Ekim 1990 yılında imzaladığı BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme 27 Ocak 1995 yılında yürürlüğe girmiştir. Dünya çapında en geniş katılımlı olan sözleşmede, çocuk hakları kapsamlı bir şekilde koruma altına alınmıştır.

Sözleşmenin temel ilkelerin de; Çocukların nerede doğduklarına, kim olduklarına, cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın çocuğun üstün yararının gözetilmesi, yaşama gelişme ve çocuk katılımının sağlanması amaçlanmıştır.

Dünyada devam eden savaşlardan, yaşanan göçlerden ve artarak devam eden ekonomik sorunlardan en çok etkilenen dezavantajlı grup çocuklardır. Başta devletler olmak üzere herkesin çocukları korumak için üzerine düşen sorumluluğu yapması adına, Çocuk Haklan Gününün hatırlanması daha da önem kazanmaktadır.”

‘KASITLI AÇ BIRAKMA POLİTİKASINDAN DA EN ÇOK ETKİLENEN GRUP ÇOCUKLARDIR’

Gazze’ye dönük İsrail saldırılarına dikkat çekilen açıklamada, “20 Kasım 2023 "Çocuk Hakları Günü" ise ayrı bir öneme sahip olup, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların da, çocukları kasıtlı hedef almasını, saldırılarını dünya kamuoyunun gözleri önünde ısrarla sürdürmesini ve uluslararası toplumun da katliamlar karşısındaki sessizliğini kabul etmiyoruz. Uluslararası toplumun sesiz kaldığı bu saldırılarda 5.500 çocuk yaşamını yitirmiştir.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi savaş zamanlarında çocuklara yönelik 6 ağır ihlalden bahsetmekle birlikte; İsrail, Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi imzalayan taraf devletler arasında olmasına rağmen, bu ihlallerden 3'ü olan, 'Çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, okullara veya hastanelere saldırılar ve çocukların insani yardıma erişiminin engellenmesi' şeklindeki ihlalleri Gazze'de kasıtlı ve sistematik bir şekilde sürdürmektedir.

Gazze nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasının çocuk olduğu nüfus verilerine göre bilinmektedir. İsrail'in çoğu çocuk olmak üzere korunan sivilleri, hastaneleri, ambulansları, okulları, fırınları, gıda depoları ve su rezervlerini sistematik olarak hedef alması, insanların Gazze Şeridi'ni terk etmesi için kasıtlı aç bırakma politikasından da en çok etkilenen grup çocuklardır.” denildi.

BAROLARDAN BM’YE KINAMA, UNICEF’E ÇAĞRI

Açıklamada BM ve UNICEF göreve davet edilerek, “Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirgesi ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'ye rağmen, başta BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) olmak üzere, BM'nin diğer organları Gazze'de yaşayan çocukları koruma sorumluluğunu yerine getirmemektedir.

BM, savaş ve silahlı çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden ülkelere ilişkin hazırladığı listeye İsrail'i dahil etmeyi reddetmiştir. BM'nin çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden ülkelere ilişkin yıllık kara listesinde İsrail'in hala yer almaması tam anlamıyla Çocuk Hakları Bildirgesi ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'ye aykırılık taşımaktadır. BM'nin Gazzeli ve Filistinli çocukları, dünyadaki diğer çocuklar gibi koruma sorumluluğu konusundaki başarısızlığı ve isteksizliğini kınıyor, BM ve bağlı organı UNICEF'i görevlerini yerine getirmeye davet ediyoruz. Çünkü insanlık çocuklara elindekinin en iyisini vermekle yükümlüdür!” hatırlatmasında bulunuldu.

İmzacı Barolar:

1. ADANA BAROSU

2. ADIYAMAN BAROSU

3. AFYONKARAHİSAR BAROSU

4. AĞRI BAROSU

5. AKSARAY BAROSU

6. AMASYA BAROSU

7. ANKARA BAROSU

8. ANTALYA BAROSU

9. ARDAHAN BAROSU

10. ARTVİN BAROSU

11. AYDIN BAROSU

12. BALIKESİR BAROSU

13. BARTIN BAROSU

14. BATMAN BAROSU

15. BAYBURT BAROSU

16. BİLECİK BAROSU

17. BİNGÖL BAROSU

18. BİTLİS BAROSU

19. BOLU BAROSU

20. BURDUR BAROSU

21. BURSA BAROSU

22. ÇANAKKALE BAROSU

23. ÇANKIRI BAROSU

24. ÇORUM BAROSU

25. DENİZLİ BAROSU

26. DİYARBAKIR BAROSU

27. DÜZCE BAROSU

28. EDİRNE BAROSU

29. ELAZIĞ BAROSU

30. ERZURUM BAROSU

31. ERZİNCAN BAROSU

32. ESKİŞEHİR BAROSU

33. GAZİANTEP BAROSU

34. GİRESUN BAROSU

35. GÜMÜŞHANE BAROSU

36. HAKKARİ BAROSU

37. HATAY BAROSU

38. IĞDIR BAROSU

39. ISPARTA BAROSU

40. İSTANBUL BAROSU

41. İZMİR BAROSU

42. KAHRAMANMARAŞ BAROSU

43. KARABÜK BAROSU

44. KARAMAN BAROSU

45. KARS BAROSU

46. KASTAMONU BAROSU

47. KAYSERİ BAROSU

48. KIRŞEHİR BAROSU

49. KIRIKKALE BAROSU

50. KIRKLARELİ BAROSU

51. KİLİS BAROSU

52. KOCAELİ BAROSU

53. KONYA BAROSU

54. KÜTAHYA BAROSU

55. MALATYA BAROSU

56. MANİSA BAROSU

57. MARDİN BAROSU

58. MERSİN BAROSU

59. MUĞLA BAROSU

60. MUŞ BAROSU

61. NEVŞEHİR BAROSU

62. NİĞDE BAROSU

63. ORDU BAROSU

64. OSMANİYE BAROSU

65. RİZE BAROSU

66. SAKARYA BAROSU

67. SAMSUN BAROSU

68. SİİRT BAROSU

69.SİNOP BAROSU

70. SİVAS BAROSU

71. ŞANLIURFA BAROSU

72. ŞIRNAK BAROSU

73. TEKİRDAĞ BAROSU

74. TOKAT BAROSU

75. TRABZON BAROSU

76. TUNCELİ BAROSU

77. UŞAK BAROSU

78. VAN BAROSU

79. YALOVA BAROSU

80. YOZGAT BAROSU

81. ZONGULDAK BAROSU

Editör: Nazmi Kahraman