Bilim insanları, 3 kafatası üzerinde yaptıkları incelemede, kadınların yaptıkları baş bağlamayı nereden öğrendiklerini araştırıyor.

Livesience'de yer alan araştırmada, Viking Çağı'nın mistik dünyası, yeni bir keşifle daha aydınlanıyor. İsveç'in Gotland adasında yapılan bir araştırma, Viking kadınlarının gizemli bir uygulamasını gün yüzüne çıkardı.

Yaklaşık 1000 yıl önce Gotland'da gömülen üç kadının iskeletlerinde yapulan incelemede, kafataslarındaki değişiklik dikkati çekti. 

Kadınların kafataslarını, doğumdan itibaren bandajlarla sıkıca sardıkalrının belirlendiğini kaydeden araştırmacılar, Hun göçleri sırasında ortaya çıkmış ve 10. yüzyıla kadar Güneydoğu Avrupa'da devam eden bu uygulamayı  Viking kadınlarının bu uygulamayı nasuıl benimsediklerini araştırıyor. 

Kafatası11

Araştırmacılar, kafataslarının değiştirilmiş olabileceğini ve bu değişikliğin Karadeniz bölgesi ile olan ticari ilişkilere işaret edebileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılardan Matthias Toplak ise bu değişikliklerin Viking toplumunda belirli bir elit kesimin veya sosyal grubun simgesi olabileceğini söyledi.

Kafa11

Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı Ağrı'da 4006 Bilim Fuarı

''Bu yeni keşif, Viking Çağı kadınlarının yaşam tarzı ve kültürel alışkanlıkları hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor'' diyen Toplak, bu gizemli uygulamanın tam olarak ne anlama geldiği ve nasıl yayıldığının hala bir sır olarak kaldığını ve araştırmanın devam ettiğini bildirdi.

Editör: EYYUP KAÇAR