Bilim adamları, insan kanında birden fazla influenza A virüsünü hedefleyebilen yeni bir antikor sınıfı tanımladı.

Amerika'da yayımlanan PLOS Biology Dergisi'nde yer alan makalede, yapılan laboratuvar çalışmalarında insan kanında yeni keşfedilen bir antikor sınıfının, grip virüsünün farklı türlerini nötralize edebileceğini ve mevsimsel virüslere karşı geniş çapta koruyucu aşıların geliştirilmesinde anahtar olabileceği kaydedildi.

Dolaşımdaki grip virüslerinin sürekli mutasyona uğradığı belirtilerek, zamanla mutasyona uğrasa bile keşfedilen yebniş antikoru,n influenza A'nın belirli H1 ve H3 virüsünün her iki alt tipine karşı geniş koruma sağlayabileceği bildirildi.

İnfluenza A, B, C ve D olarak bilinen dört tip grip virüs olduğu, A ve B'nin her yıl ABD'de mevsimsel olafrak yaygınlaştığı ifade edilen yazıda, şöyle denildi:

''İnfluenza A, farklılıkları virüsün hücrelerimizi enfekte etmek için kullandığı iki proteinde yatan birçok alt tipte gelir: hemaglutinin (H) ve nöraminidaz (N). Örneğin, H1N1 ve H3N2, insanları rutin olarak enfekte eden influenza A'nın alt tipleridir.

Her alt tipin içinde, genetik kodlarını sürekli olarak değiştiren farklı 'suşlar' vardır. İnsan kan örneklerinde tanımlanan yeni antikor, influenza A virüsünün birden fazla formunu hedef alıyor.''

Yazıda, çalışmaların geliştirildiği ifade edilerek, ''bir gün, bu antikorlar, insanları aynı anda birden fazla grip türünden korumada daha etkili olan aşılar geliştirmek için kullanılabilir'' denildi.

James Webb teleskobuna 1.300 ışık yılı uzaklıktaki görüntüler yansıdı James Webb teleskobuna 1.300 ışık yılı uzaklıktaki görüntüler yansıdı


 

Editör: EYYUP KAÇAR