Eski insanların İspanya'daki mağaraları 4 bin yıl boyunca mezarlık alanı olarak kullandıkları belirlendi.

Barselona yakınlarındaki Cova dels Xaragalls'ta yapılan kazı ve araştırmalarda mezarlar bulundu. Bronz Çağı'na ait olduğu belirlenen bir kafatasındaki delik, trepanasyonun ve muhtemelen bir hastalığı tedavi etme girişiminin sonucu olduğu kaydedildi.

Livesience'de yer alan araştırmada, arkeologlar, yaklaşık 7000 yıl öncesinden başlayarak, şu anda kuzeydoğu İspanya'da bulunan antik insanlar, ölülerini bir mağaranın derinliklerine gömerek, yaklaşık dört bin yıla yayılan ve şu anda 7.000'den fazla kemik içeren bir tür nekropol yarattıklarını söyledi.

Katalan İnsan Paleoekolojisi ve Sosyal Evrimi Enstitüsü (IPHES) ve Merida Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacı arkeolog Antonio Rodríguez-Hidalgo, Cova dels Xaragalls'ın (Geçit Mağarası) "toplu bir mezar yeri" olduğunu ifade etti.

Yaklaşık 7000 yıl öncesinden başlayarak Neolitik veya Yeni Taş Devri'nde, Kalkolitik (Bakır-Taş) döneminin çoğunda ve yaklaşık olarak İspanya'da sona eren Tunç Çağı boyunca insanların mağara içindeki ortak mezarlara gömüldüğünü belirten arkeologlar, ''kemikler Neolitik Çağ'dan Tunç Çağı'na kadar olan mezarları gösteriyor ve mağaranın Neandertaller tarafından kullanılmış olabileceği düşünülüyor'' dedi.

''ZENGİNLER TEK BAŞINA GÖMÜLMÜŞ''

Haberiçi

Araştırmacılar, ölülerin eşyalarıyla birlikte gömüldüklerini ifade ederek, şöyle dedi:

''Gömülen mezar eşyaları tipik olarak seramik, çakmaktaşı aletler ve kolyelerden oluşuyor. Yapılan analiz sonucu yüksek statüdeki kişiler Geç Kalkolitik ve Tunç Çağı'nda mağarada tek başlarına gömülmüş. Mağara içindeki toplu mezarların ise diğer insanlar için kullanıldığını gösteriyor.''

Tunç Çağı kafataslarından birinin kafatasında trepanasyonla açılmış bir delik olduğunu ve bu kişinin çeşitli hastalıklardan muzdarip olduğunun anlaşıldığını kaydeden araştırmacılardan Rodríguez-Hidalgo, ''Delikte kemik yenilenmesi olmadığı için müdahaleden sağ kurtulamadığını da biliyoruz'' dedi.

Barselona'nın yaklaşık 90 kilometre batısındaki dağlarda yer alan mağarada       tunç çağına ait bronz hançer bulunduğu da kaydedildi.

Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor Kurşundan daha hızlı rüzgar esiyor

45 BİN YILLIK YABAN KEÇİSİ KEMİKLERİ

Mağaranın Neolitik dönemden Tunç Çağı'na kadar yaklaşık 4.000 yıllık bir süre mezar olarak kullanıldığını belirten araştırmacılar, şöyle devam etti:

''Son kazılarda mağaranın bir kısmında 45.000 yıldan daha eskiye tarihlenen yaban keçisi kemikleri ve odun kömürü ortaya çıkarıldı. O dönemde bölgede Neandertaller yaşıyordu. Paleoantropologlar anatomik olarak modern insanların (Homo sapiens) yaklaşık 40.000 yıl önce Avrupa genelinde Neandertallerin yerini aldığını düşünüyor. Ancak modern genetik onların bazen kendi aralarında çiftleştiklerini gösteriyor.''

Mağarada 7000'den fazla insan kemiğinin bulunduğunu anlatan, Rodríguez-Hidalgo, ''Bu, Neandertallerin de mağarayı kullanmış olabileceği ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Vadilerin verimli bölgelerinde yaşayan insanlar, onları oraya koymak için ölülerin cesetleriyle küçük bir dağa tırmanmak zorunda kalmış.

Antik DNA analizi, seramik analizi, paleoantropolojik çalışmalar yapıyoruz ve mezar hediyesi olarak bulduğumuz metallerin bileşimini ve kökenini analiz ediyoruz. Burası önemli bir yer'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR