1912'de biyokimyacı Casimir Funk vitaminleri keşfetti ve bir asırdan fazla bir süre sonra onun mirası yaşamaya devam ediyor.

Polonya asıllı Amerikalı biyokimyacı Casimir Funk, 1912'de iskorbüt ve raşitizm gibi çeşitli hastalıkların diyetteki belirli gıda bileşenlerinin eksikliğinden kaynaklandığını keşfetti. Bu temel bileşenlere "vitamin" adını verdi. 

VİTAMİNİN BABASI

Bu keşif, sonraki 50 yıl boyunca yapılan araştırmalarla birlikte - 140 teknik makaleye yapılan katkıların yanı sıra 30 inceleme ve makale de dahil olmak üzere - Funk'ın "vitaminin babası" mirasını pekiştirdi ve vitaminlerin insan sağlığı için gerekli olduğu kavramını ortaya koydu.  

Çalışmaları, 35 yıl içinde aralarında bugün bildiğimiz tüm vitaminlerin de bulunduğu, sayısız hayat kurtaran, biyokimya ve beslenme alanlarında kalıcı bir iz bırakan 13 vitaminin keşfine yol açtı. 

DÖRT HASTALIĞI KEŞFETTİ

Kazimierz "Casimir" Funk, 1884 yılında Polonya'nın Varşova kentinde doğdu. Polonyalı bir doktorun oğlu olan Funk'ın ailesi, onun da doktor olmasını istiyordu ancak Funk bunun yerine 1904'te İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nde kimya doktorası yaptı. Oradan da biyokimyacı olarak çalışmaya başladı. Pasteur Enstitüsü Paris'te, ardından Berlin ve Londra'da çalıştı. 

Live sience'de yer alan bilgiye göre, Kazimierz, 1912'de beriberi (dolaşım ve sinir sistemlerini etkileyebilen bir hastalık) dişlerin ve diş etlerinin çürümesine neden olan iskorbüt hastalığı, dermatit gibi komplikasyonlara yol açan pellagra ve bir kemik hastalığı olan raşitizmin, belirli besin maddelerinin alınmamasından kaynaklandığını belirledi.

NEDEN ''VİTAMİN''' ADINI VERDİ

İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor. İsveçliler icat etti, tüm dünya kullanıyor.

Funk Casimir, bu besinleri Latince yaşam anlamına gelen "vita" ve nitrojen içeren kimyasal bileşiklerin bir sınıfı olan "amin" kelimelerinden gelen "vitamin" türleri olarak tanımladı. 

Bulgularını anlatan 1912 tarihli bir makalesinde şöyle yazmıştı: ''Beriberi ve iskorbüt vitaminlerinden bahsedeceğiz, bu da bu özel hastalığı önleyen bir madde anlamına gelir.''

Funk, belirli vitaminlerin kişinin beslenmesinin bir parçası olarak tüketilmesi gerektiğini ve yalnızca çok küçük bir miktarın belirli hastalıkları önleyebileceğini ve tedavi edebileceğini öne sürdü. 

Aynı yıl The Journal of State Medicine'de "Eksiklik Hastalıklarının Etiyolojisi" başlıklı bir makale yayınladı ve 1914'te konuyla ilgili "Die Vitamine" adlı bir kitap yazdı.

''HER VİTAMİN AMİN DEĞİL''

Zaman geçtikçe diğer araştırmacılar Funk'un ilk teorilerinin tam olarak doğru olmadığını buldu. 

''Her vitamin amin değildir: Örneğin D vitamini, cildin ultraviyole ışığa maruz kalması sonucu sentezlenir ve aslında bir steroid hormondur. Bu nedenle "vitamin" ismindeki "e" harfi çıkarılarak bugün bildiğimiz "vitamin" terimine dönüştürülmüştür.'' diyen araştırmacılar, Funk'ın başlangıçta önerdiği gibi vitaminlerin her zaman yalnızca tek bir hastalığı etkilemediğini söyledi.

Yaşamının ilerleyen dönemlerinde hayvan hormonlarının yanı sıra kanser ve diyabet gibi hastalıkların kimyası üzerinde çalışan ve ilaç üretimini ticarileştirmenin  daha iyi yollarını da bulan Funk 1967'de New York'ta öldü.


 

Editör: EYYUP KAÇAR